/ ThinkStock/Getty Images
Окръжният съд в Русе потвърди наложеното наказание „лишаване от свобода“ за срок от пет години при първоначален строг режим на телефонен измамник. На 19 октомври 2016 г. той измамил двама пенсионери, заблуждавайки ги, че е полицай и е необходимо да окажат съдействие за задържане на престъпници, като с това им причинил вреда на обща стойност над 24 000 лева.

През октомври 2016 г. подсъдимият се свързал с неустановено лице, за да въвеждат в заблуждение различни хора с цел имотна облага. По указание на съучастника си Р. Р. взел мобилен телефон и SIM карта от предварително уговорено място – пътен възел във Велико Търново.

30 000 лв. даде русенец на измамниците

Така по познатата вече схема съизвършителят се обадил на пенсионерка, а по-късно и на пенсионер, представяйки се за полицай, който търси съдействие за разкриване на лица, занимаващи се с телефонни измами. По-късно се обадил втори непознат глас със заплахи за живота, ако не предадат 15 000 евро.

Измамените действайки със съзнанието, че оказват съдействие на полицията за залавяне на престъпна група, извършваща измами. По указание на лицето, представило се за „полицай Георги Георгиев“, пострадалите изтеглили от банките всичките си спестявания и заедно с всички ценни вещи от дома ги поставили на указаните им места.

Благодарение на бдителността на охранител в банковия офис, който забелязал неспокойното поведение на свидетел при тегленето на парите и сигнализирал веднага органите на реда, подсъдимият бил заловен и започнало настоящото производство.

Полицията разследва измама на 68-годишна русенка

За извършените престъпления първоинстанционният съд е наложил на подсъдимия наказание „лишаване от свобода“ за срок от пет години при първоначален строг режим, като е приспаднал срока на предварителното задържане от почти девет месеца. Подсъдимият е обжалвал тази присъда, посочвайки, че е постановена при съществени нарушения на закона. Представителят на Окръжната прокуратура в Русе в съдебно заседание посочи, че наказанието е занижено, но предвид липсата на протест счита, че присъдата на Районния съд следва да бъде потвърдена.

След анализ на всички доказателства по делото, въззивният съд счете изложените в жалбата доводи за неоснователни и потвърди изцяло първоинстанционната присъда. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.