/ Thinkstock/Getty Images
69-годишен мъж в Русе е станал жертва на телефонна измама, като се е разделил с крупна сума пари. Сигнал за престъплението е постъпил на 12 ноември, вечерта около 19:00 часа в Първо РУ.

Полицията разследва измама на 68-годишна русенка

Според разказите на възрастния мъж, на 12 ноември преди обед, на домашния си телефон е бил потърсен от непознат, представил се като "главен комисар Иванов", който му съобщил, че е обект на телефонни измамници, които ще му се обадят и е необходимо да съдейства на полицията те да бъдат задържани.

62-годишна ловчалийка даде 5000 лв. на ало-измамници

След това е получил обаждане по схемата за искане на сума пари за операция на роднина, като първо е позвънила плачеща жена, а след това мъж, представил се за "професор Герджиков", който разяснил, че са необходими 17 000 евро за поставяне на платинени пирони.

После отново се обадил мнимият полицай, който го разпитал с какви парични средства разполага и в коя банка, предупредил го да не дава парите на измамниците и да не ги допуска до дома си, а след това комуникацията между двамата продължила чрез мобилни телефони.

Жена даде 3000 лв. на мъж, представил се за служител на здравната каса

Така по указанията, давани от мнимия полицай и под предлог, че съдейства за залавяне на измамниците, възрастният русенец извършил поне четири тегления на различни суми пари от два клона на банката и от банкомат, които после оставял на различни посочени адреси в града, като освен изтеглените пари оставил и суми, които са били налични в дома му, както и златни накити.

86-годишна жена даде 10 000 лв. на ало-измамници

Чак когато се прибрал вечерта в дома си и споделил за случилото се със сина си, разбрал, че е жертва на измама. Сигналът е документиран от разследващите в Първо РУ, като е образувано досъдебно производство.

Общата стойност на щетата предстои да бъде уточнена, но според първоначалните данни става въпрос за сума около 30 000 лв.