/ netinfo

Викове „Българи юнаци“ разтресоха залата край Букурещ, където се провежда Европейското първенство по вдигане на тежести, по време на награждаването на състезателите в категория до 62 килограма. Русе и България имат своя Европейски шампион по вдигане на тежести!

Титлата донесе 18-годишният Стилиян Гроздев, възпитаник на школата на Тежкоатлетически спортен клуб – Русе в движението изхвърляне. Стилиян стана и вицеевропейски шампион в двубоя. Стилиян Гроздев, който се подготвя от години под ръководството на треньорите Кръстина и Радослав Атанасови победи безапелационно в първото движение – изхвърляне своите съперници записвайки три успешни опита – на 125, на 132 и на 135 килограма.

Трети в това движение остана другият представител на България в състезанието – Владимир Урумов, който успя да изхвърли 130 килограма. Във второто движение – изтласкване Стилиян, който беше извеждан на подиума от личния си треньор Радослав Атанасов и старши треньорът на националния тим Иван Иванов, записа успешни опити на 152 и на 158 килограма.
 

ТСК-Русе
netinfo


При последният си опит на 165 килограма, той не успя да вдигне щангата и така загуби златото. В крайна сметка, русенецът събра двубой от 293 килограма, което му донесе среброто в крайното класиране. Владимир Урумов остана четвърти с двубой от 282 килограма.

В залата, където се повеждаше първенството бяха президентът на ТСК  доц. д-р Кирил Панайотов и треньорката Кръстина Атанасова, които подкрепяха русенските състезатели вчера и днес. Стилян Гроздев е една от младите надежди на български щанги.

Той е само на 18 години, рожба на русенската школа с треньори Радослав и Кристина Атанасови. Той е европейски шампион за юноши от Полша при 17-годишните и златен медалист от Израел при 20-годишните юноши. Миналата година взе бронз в изтласкването от Европейското за мъже в Сплит, а преди три години бе трети при 20-годишните в Литва.