Санкционират от 100 до 1500 лв. лекар, заради заразената кръв в Русе
Санкционират от 100 до 1500 лв. лекар, заради заразената кръв в Русе / DarikNews, архив
Санкционират от 100 до 1500 лв. лекар, заради заразената кръв в Русе
91642
Санкционират от 100 до 1500 лв. лекар, заради заразената кръв в Русе
  • Санкционират от 100 до 1500 лв. лекар, заради заразената кръв в Русе

Съставен е акт на лекаря, ръководел на екипа по кръводаряване. Това каза пред Дарик зам.-директорът на РЗИ-Русе д-р Искра Генева. Здравната инспекция в дунавския град също назначи проверка заради случая с прелятата на пациент кръв, заразена с малария.

Д-р Генева обясни, че все още няма издадено наказателно постановление, тъй като тече законово определения срок за обжалване. Санкционираният лекар може да бъде глобен от 100 до 1500 лева.

Актът е издаден на 8 декември, предстои да бъде наложена и санкцията.

Още за констатациите на РЗИ-Русе след извършената проверка, чуйте в прикачения файл:

Заразената с малария кръв е била прелята на възрастен русенец, който бил болен от пневмония и по-късно починал. 80-годишният мъж издъхнал на 30 ноември т.г. в Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания /СБАЛПФЗ/. Десетина дни по-рано на пациента е прелята кръв при лечение в Университетската болница в Русе. При последвал анализ се установява, че донорът е африкански студент от Русенския университет, който е участвал в акция по кръводаряване през месец ноември. Оказало се, че младежът е поледувал от малария и в кръвта му е констатиран маларийния плазмодий. След оповестяване на случая бяха назначени проверки, за да се установи кой е виновен за инцидента. Междувременно Окръжната прокуратура в Русе също се самосезира заради заразената кръв.