Русенци пренасят духа и идеите на Елиас Канети във Варна
Русенци пренасят духа и идеите на Елиас Канети във Варна / снимка:Европейски пространства 21

Изложбата „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности на Русе, Шумен и Варна“ беше подредена в Археологическия музей във Варна. Експозицията е позната на русенската публика, тъй като миналия месец бе представена в музея в Русе.

Тя е резултат от теренно етноложко проучване, проведено по проект на сдружение „Европейски пространства 21“ в партньорство с регионалните музеи в Русе, Шумен и Варна. Във фокуса на проучването попаднаха 30 герои, представители на еврейските общности. Всички интервюта, както и други продукти по проекта могат да се видят на сайта www.pametta.com

Най-ценното достойнство на изложбата е, че тя превръща устните истории на хората в документ, казва кураторът проф. д-р Николай Ненов. Основната ни цел е да съхраним и споделим местната памет с широка аудитория, твърди председателят на сдружение „Европейски пространства 21“ Цвета Ненова.

23 постера с текстове и изображения, музикални картини, видеоинтервюта, радиоапарат с интересна история допълват пейзажа на  експозицията. Изложбата остава във Варна докрая на месец ноември, след това ще пътува за Шумен. Музейните педагози ще проведат занятия с ученици от средните училища, докато изложбата гостува в градовете.