/ netinfo
Над 2000 деца и повече от 200 души персонал ще се възползват от подобрените условия в обновени сгради, които са част от образователната инфраструктура на град Русе.

В общинските учебни заведения СУ „Христо Ботев“, ПМГ „Баба Тонка“, ЦДГ „Русалка“ 2, ЦДГ „Пинокио“ 1 и 2 предстои да бъде извършен основен ремонт и ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност.

Дейностите по проекта предвиждат още благоустрояване на прилежащите дворни пространства, изграждане на нови открити площадки за игра в детските градини, изграждане на спортни площадки и озеленяване в прилежащите дворни пространства в училищата и въвеждане на мерки за достъпна среда за осигуряване на равни условия за хората в неравностойно положение.

Получените безвъзмездни средства на 100% по проекта са в размер на 12 402 900, 66 лв., а срокът за изпълнение е 30 месеца. Ремонтите се осъществяват с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“.

В Заседателна зала на Община Русе днес се проведе встъпителна пресконференция във връзка със стартирането на проект „Ремонт на пет общински учебни заведения в гр. Русе, включително прилежащите им дворни пространства“. На нея присъстваха зам.-кметовете д-р Страхил Карапчански и инж. Димитър Наков, главният архитект арх. Живка Бучуковска, ръководителят на проекта Нели Миткова, заедно с екипа по организация и управление, директорите на учебните заведения.

Проектът стартира с детските градини и Математическата гимназия. В СУ „Христо Ботев“ от месец април 2018 г. предстои преместване на учениците в съседното училище ПГПТ "Атанас Буров".