Редица прояви за деня на будителите
Редица прояви за деня на будителите / netinfo
Денят на народните будители и 170 години от началото на светското образование в Русе ще бъдат отбелязани с редица прояви.

За начало на светското образование е приета 1838 г., когато във Варошкото училище идва Параскев Дамянов, който въвежда нови учебни предмети, свързани със светското обучение. С този акт русенци стават европейци по дух, а техните деца започват да изучават предмети, като числителница, земеописание, гимнастика, рисуване. СОУ „Христо Ботев” е наследник на първото светско училище в града, с което се полага началото на основното, а по-късно и на средното образование в града.

Програмата на мероприятията предвижда среща на кмета Божидар Йотов с директорите на русенските училища в петък и и официално връчване на дарението на Общината от 1400 детски книжки за всички първокласници. По-късно на същия ден градоначалникът ще се срещне с изявени дейци на културата и образованието, носители на награда Русе.

Тържествата продължават и в събота, когато се предвижда посещение и разглеждане на музейната сбирка в СОУ „Христо Ботев”. В 10 часа на площада пред учабното заведение ще има кратка тържествена церемония пред учениците и гражданите на Русе по повод годишнината. В 10.20 от „Христо Ботев” ще тръгне шествие на ученици от русенските училища, ще бъдат поднесени цветя и венци пред Паметника на Свободата.

В 11.00 часа в Доходното здание започва празничен концерт – спектакъл, по време на който ще бъде връчена наградата „Русе 21 век” на изявени ученици и студенти от града, носители на награди от международни конкурси и олимпиади. Специален гост на празника ще бъде Росица Кирилова.