Работодателите трябва да осъзнаят, че незрящите са сериозен ресурс
Работодателите трябва да осъзнаят, че незрящите са сериозен ресурс / Дарик Русе, Искра Георгиева
Работодателите трябва да осъзнаят, че незрящите са сериозен ресурс
50484
Работодателите трябва да осъзнаят, че незрящите са сериозен ресурс
  • Работодателите трябва да осъзнаят, че незрящите са сериозен ресурс

Работодателите трябва да променят своите нагласи и да проумеят, че незрящите хора са сериозен ресурс, който трябва да бъде използван. Това заяви в Русе председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев. По официални данни, хората с увреждания в икономически активна възраст са между 200 и 220 хиляди. Това, според Долапчиев е голям потенциал  и за производство, а ако имат стандарт ще бъдат и активни купувачи.

Той заяви, че засега тези хора се реализират предимно като адвокати, педагози, музиканти, някои и като дребни търговци. По последни данни на Европейския форум на инвалидите, хората с увреждания в активна възраст в Европа са около 80 милиона, съобщи още Долапчиев. Той е в Русе за откриването на Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящи.

Той се реализира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и целта му е социализация на хора със зрителни проблеми. Предвиждат се курсове по готварство, по компютърни умения, обучение по Брайл, занимателна терапия. Подобен център ще бъде открит и в Перник.