/ Sofia Photo Agency, архив
Румен Христов: Ако СДС и ДСБ не се обединят десницата ще загуби много гласове
96797
Румен Христов: Ако СДС и ДСБ не се обединят десницата ще загуби много гласове
  • Румен Христов: Ако СДС и ДСБ не се обединят десницата ще загуби много гласове
„Обединение на  десницата в България, без СДС и ДСБ да са заедно, е невъзможно. Тези две партии са ярките представители на автентичната десница и ако не са заедно на следващите избори пак ще има два полюса и загуба на гласове“.

Това заяви в интервю по Дарик зам.-председателят на СДС Румен Христов. Това според Христов е и първата задача на двете формации, да седнат на една маса и да намерят допирните точки, които да позволят това обединение да се случи.

„Предстоят разговори за обединение на автентичната десница. Не седнем ли на една маса да намерим допирни точки ще ни бъде много трудно. Никой не може да каже дали няма да има предсрочни избори, но това, което със сигурност предстои са европейските избори.

А там бариерата е около 7 %.   Ако не пратим представители в Европарламента това ще намали шансовете ни на парламентарните избори, защото десният избирател е консервативен и не иска да губи гласа си“, смята Христов

Според зам.-председателят на СДС е възможно да се сформира и една по-широка коалиция, с представители на по-либералния спектър. За това обаче ще е необходимо предварително споразумение по теми, по които партиите ще бъдат единодушни и теми, по които няма да има единогласие. Такова едно противоречие би могло да бъде Истанбулската конвенция.

„Много повече са обаче нещата, които биха ни обединили-категоричната ориентация на България към ЕС и НАТО, откъсването от Русия, Съдебната реформа, реформата в образованието, свободата на вероизповеданията и словото.

Това са все неща, които ни обединяват. Трябва да търсим нещата, които ни обединяват. Ето например съдебната реформа. Иска се оставката на главния прокурор, а мандатът така или иначе след година и половина изтича. Въпросът е как цялата система да бъде преобразувана“, заяви Христов.

След изпълнението на политическите критерии за влизане в Шенген и Еврозоната, следващата голяма задача пред десните трябва да бъде по какъв начин да се промени законодателството за да се улесни бизнеса и да се повиши жизнения стандарт на хората. „Ако в България заплатите са средноевропейски няма да имаме тази миграция“, категоричен бе Христов.

В момента СДС провежда регионални срещи, прави се анонимна анкета, която да установи настроенията на симпатизантите на партията. Тя ще бъде представена на Националния съвет на 17 април. Тогава ръководният ни орган ще реши накъде да върви партията и ще даде мандат за преговори с бъдещи партньори.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл: