/ / Sofia Photo Agency, архив

Грип е остра инфекция на дихателните пътища, засягаща носа и гърлото, а в някои случаи и белите дробове. Това е най-честата причина за респираторно заболяване и може да засегне хора във всички възрасти. Боледуване от грип се наблюдава всяка година, преди всичко през късна есен и в началото на зимата и обхваща едновременно много хора от различни възрастови групи.

Ето кои хора по-често боледуват от грип

Вирусът се разпростаранява или при вдишване на заразени капчици във въздуха (които се разпространяват при кашляне и кихане на болен), или при влизане в директен контакт със заразени секрети на заболял (например при целуване, използване на общи кърпички, лъжици и вилици). Контактът с гладки повърхности, като дръжки на врати, телефони, са друг начин за  пренасяне на вируса от ръцете към носа и устата, от където навлиза вирусът.

Симптомите обикновено настъпват внезапно:                                             

  • Висока температура (най-често висока);

  • Болки в ставите и мускулите, болка в очните ябълки;

  • Генерализирана слабост и чувство на силна умора;

  • Топла, зачервена кожа, с зачервени и насълзени очи;

  • Главоболие;

  • Суха кашлица;

  • Възпалено и болезнено гърло;

  • Водниста секреция от носа и запушен нос;

  • Повръщане или диария, по-често при деца.

За предпазване от грип, особено в есенно-зимния период, е важно спазването на стриктна хигиена. Ръцете трябва да се измиват редовно със сапун и вода. Трябва да се избягва търкането на очите, носа и устата, с мръсни ръце. По време на грипна епидемия е добре да се избягва контактуването с много хора и пребиваването дълго време в затворени пространства,да се проветрява често,да се използват етерични масла в помещението-бор ,евкалипт.Лекарства за температурата трябва да се вземат, особено когато тя е 38°С и над тази стойност.

Приемът на медикаменти с парацетамол – на пазара има и таблетки и прахчета за топла напитка,ибупрофен,нестероидни противовъзпалителни средства, мултивитамини, особено витамин С, симптоматични средства за кашлица и хрема подпомагат подобряването на общото състояние.Аспирин също може да се използва, но употребата му при малки деца трябва да се избягва, тъй като може да доведе до тежки чернодробни и мозъчни увреждания (състояние, известно като синдром на Рей).

Като примери мога да дам лекарства ,които може да намерите в аптеките с парацетамол:Тайлолхот,Терафлу,Грипекс макс,Парацетамакс,Колдрекс.Лекарства с аспирин :Упсарин ,Аспирин с витамин Ц.Лекарства с ибупрофен:Нурофен,Нурофен стоп колд,Ибупром ,Ибупром синус,Бруфен, и т.н.

Преборете простудата и повишете имунитета с нещо вкусно в чинията

За облекчаване на кашлицата могат да се прилагат средства, потискащи кашлицата (ако тя е суха и мъчителна) или отхрачващи (ако тя е влажна). За улесняване на дишането и отпушване на носа могат да се правят и парни инхалации. Към водата за инхалации може да се добавят няколко капки евкалиптово масло или няколко резенчета корен от джинджифил.

Инхалации не бива да се правят при наличие на астма.Инхалации могат и е препоръчително да се правят с инхалатори ,защото при тях струята която разпръскват е много фина и се регулира нейната интензивност,отделно разполагат с маска за деца и възрастни.

Особено се препоръчват при хора ,които често боледуват от респираторни заболявания,прмер за това са инхалаторите на швейцарската фирма Микролайф,които са с много високо качество.Лекарства ,които могат да се използват при суха кашлица са Лбексин,Снекод,Димекс сироп,Бронхолитин сироп и др.

За влажна Мукосолван,Ацц ,Амбрекс,Ен ти тус сиропи и таблетки.При кашлица от различен произход могат да се вземат сиропи и таблетки Проспан,Бронхо стоп,Лихен сед,Стодал,Грийн тус,Ен ти тус,Бронхикум елексир,Исла таблетки и др. Обикновено ,грипните симптоми са съпроводени и от хрема

.За нейното спиране се използват капки на основата на ксилометазолин ,солен разтвор на натриев хлорид ,етерични масла,често се използват капки за очи ,които стават и за хрема. При обявена грипна епидемия, наличен контакт с болен от грип човек и описаните симптоми най-доброто е незабавно започване на специфичното етиологично лечение за грип – инхибиторите на невраминидазата: оселтамивир, занамивир и римантадин или така наречените антивирусни препарати . Тези лекарства се дават преди всичко на болните в тежко състояние, както и на хората с повишен риск от усложнения.

Такива са децата под две годишна възраст, възрастни над шейсет и пет години, хора с хронични заболявания, като астма, хронична белодробна болест, сърдечна недостатъчност, диабет и затлъстяване, както и болни от СПИН. Антивирусни препарати, които се прилагат за лечение на грип са занамивир (Реленца) и оселтамивир (Тамифлу).

Те са най-ефективни ако се приемат до два дни от началото на заболяването. Обикновено се приемат за период от пет до седем дни. Прилагането им се свързва със съкращаване на продължителността на заболяването и с намаляване на риска от усложнения. Занамивир се прилага в детска възраст и при бременни жени.

Съчетанието на вирустатик с нестроиден противовъзпалителен медикамент и витамини е добра комбинация срещу грипа. Приложението на медикаменти насочени срещу температурата, главоболието и катаралните прояви биха могли да проявят благотворен ефект само в случаите на леко протичащ грип.

Противовирусните средства пречат на заболяването да протича тежко, продължително и с усложнения, само ако се приложат колкото е възможно по-бързо след началото на инфекцията. Но има случаи, когато се предприема изчаквателно поведение и първо се прилага лечение с медикаменти, които повлияват симптомите.

Тогава е напълно възможно да се стигне до етап, в който се налага едновременната употреба на вирустатик с антибиотик. Минусът е, че се удължава и оскъпява заболяването. Трябва обаче да се знае, че антибиотиците не действат върху грипния вирус и не бива да се злоупотребява с приема им.

За поддържане на силен имунитет   в наша полза е използването на имуностимулатори .Те представляват лекарствени средства от различен произход, които имат способността да стимулират имунните реакции на организма. Те се използват при състояния с намалена имунна реактивност, за увеличаване на защитата на организма. Според произхода си имуностимулаторите могат да се класифицират като биологични и имуностимулатори от синтетичен произход.

Такива са респигард ,бронхо-ваксом,рибомунил и др.Други натурални имуностимулатори са биозин,авирон ,резиста .Да не забравяме и за силното действие на котешкия нокът,черния бъз,ехинацеята,алое вера,клеева тинктура,коластра,антиоксиданти –А ,Ц ,Е .Също така и селен коензим Q тен,цинк.

Около 70% от имунитета на човек се намира в стомашно-чревния тракт. Най-многобройни в него би трябвало да са пробиотиците, представляващи избрани живи микроорганизми, които погълнати живи и в достатъчно количество, имат благоприятен за здравето ефект.

В сезоните, когато традиционно имаме нужда от по-висок имунитет, не бива да подхождаме с пренебрежение към състоянието на храносмилателната ни система. Нека й помогнем, за да ни дари здравето, което заслужаваме. Пробиотиците, приемани под формата на хранителна добавка самостоятелно или в комбинация с други вещества силно подобряват действието на храносмилателния тракт, а оттам и общото състояние на организма.

Ползите от техния прием за здравето на човека са доказани:подобряват имунната система,подпомагат бързото възстановяване на организма при приема на антибиотици,защото те унищожават както лошите,така и добрите бактерии в чревната флора.Затова на помощ идват пробиотиците,които възстановяват баланса и значително подобряват, подпомагат излекуването на болния и предпазват организма от възникването на инфекции.Такива са Био баланс,Пробиен,Линекс ,Прокомбо,Лактакеар и др. 

Като първа помощ при симптоми на грип или превенция  могат да се включат и хомеоптаични лекартсвени средства,които значително подобряват общото състояние на организма .Могат да се използват от хора на всякаква възраст.Такива са Инфлуцид,Осцилококцинум,Парагрип и др.

Друг начин за предпазване от грип е ваксинацията. Тя се осъществява чрез ваксина, съдържаща убити вируси от група А и В и се поставя всяка година, преди настъпването на зимния период. Имунитетът се развива за около две седмици след поставянето на ваксината.

Ваксината е препоръчителна за рискови групи, в които влизат хора над шейсет години, болни от хронични белодробни и сърдечни заболявания, затлъстели хора и хора с диабет, болни от СПИН, хора, живеещи в социални домове.Ваксини,които можем да предложим в аптеката са Ваксигрип ,Инфлувак и др.

Съществува и жива, атенюирана (отслабена) ваксина срещу грипен вирус, която се прилага в носа под формата на спрей. Тя не се препоръчва за хора с отслабена имунна система.

 Маг.Фармацевт: Димана Иванова