/ Дарик Русе
Средновековен град Червен получи целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания от Министерството на културата.

Русенският музей официално обяви началото на туристическия сезон на Средновековен град Червен

Ръководител на разкопките е Светлана Великова, археолог в Регионален исторически музей-Русе, а заместник е Велина Жекунова. Проучванията се реализират от специалисти от русенския музей и техни колеги от страната.

И през тази година теренните проучвания се съсредоточават върху Църква № 16. Дейностите там продължават вече трети сезон. Разкопките се концентрират върху вътрешната част на църквата и пространството около нея.

Дарик Русе

Продължава разкриването на некропола около храма. През миналата година бяха намерени осем гробни камери - част от тях изсечени в скалите. Църква №16 е разположена в западния хълм на Червенския рид и е с размери 6,70 на 12,80 м. Храмът се състои се от притвор и основна част - наос, а олтарното пространство завършва като тристенна апсида.

Представят теренните проучвания край с. Кошов

Постройката е изградена от обработени каменни блокове и е била декорирана с употребата на тухлени пояси и ниши. По мнение на археолозите, на църквата е от периода на ХІV век.