Дарения за българите в Румъния
Дарения за българите в Румъния / Ивайло Ангелов
Предколедни дарения за българската общност в Румъния направи Фондация "Бъдеще 2008" - град Силистра на 11 и 12 декември, съобщи председателят й Ивайло Ангелов.

Бяха посетени българския лицей "Христо Ботев" в Букурещ и село Брънещ, където от тази година се открива българско неделно училище. В българския лицей в румънската столица гостите са се срещнали с директорката му г жа Флорика Деметер и с преподавателката по български език там.

В разговора е станало ясно, че има недостиг на преподаватели по български език и литература, като в момента само един човек изпълнява тези функции, което е крайно недостатъчно.

Ученици ще зарадват онкоболни за Коледа

Изразили са надежда, че скоро българската държава ще изпрати хоноруван преподавател по български език там. От името на фондацията са подарени учебници по български език и литература за нуждите на училището. Вторият ден от посещението е бил посветен на село Брънещ. Там от тази година стартира неделно българско училище.

По този повод от фондацията са се срещнали с инициаторката на проекта за българското неделно училище там Алина Ене и с директорката на едно от местните училища Маринела Куля.

Коледен концерт на Общински младежки дом

Те също са се оплакали от това, че преподавателя по български език, който трябва да бъде изпратен от българската държава по проекта още не е дошъл, а половината учебна година вече е изтекла.

Ивайло Ангелов и колегите му са подарили множество учебници - по български език и литература, история, пособия, български флагчета и помагала по български фолклор и история за бъдещото нормално функциониране на местното българско неделно училище.