/ Дарик Русе
Русенският пианист Николай Димитров се завърна с поредна награда от Международния фестивал „Peter de Grote“, който се проведе от 17 до 27 юли в Грьонинген, Холандия.

Младият пианист Николай Димитров дебютира на фестивала „Варненско лято“

17-годишният музикант бе удостоен с отличието в размер на 2000 евро, което се връчва от Фондация „Приятели на Консерватория „Принц Клаус“. Българският пианист заслужи наградата с блестящото си представяне по време на концертите в рамките на фестивала и като участник в майсторските класове от Лятната академия „Peter de Grote“.

Там той работи с преподавателите по пиано Паул Комен - Холандия, Илона Тимченко - Русия-Испания, Ната Дзверели /Холандия/, Йорам Иш-Хурвиц - Израел, Хуан

Пианистът Николай Димитров изправи на крака зала „Европа“

Зурутуза - Испания, а по камерна музика - с Крис Дуиндам - цигулка, Ноел Вайдман - виолончело и Естер ван Щрален - виола. Николай имаше пет изяви на сцената - самостоятелно и в камерни формации.

Русенски пианист с отличие от международен фестивал в Холандия

Той изпълни индивидуално Балада №3 от Шопен и „Островът на радостта“ от Дебюси, а като камерен изпълнител участва в представянето на част от Клавирния квинтет от Шнитке.

Една от най-интересните изяви на русенския пианист бе в специалния концерт на участници и преподаватели, за който са избрани само най-изявените млади музиканти. Там Николай бе участник в квинтет с двама преподаватели - по цигулка и виолончело, и изпълни първите три части от Клавирния квинтет на Шостакович.

Пианистът Николай Димитров подарява концерт на русенската публика

Финалното му представяне бе в концерта на отличените таланти, избрани измежду 50 млади музиканти - пианисти, цигулари, виолисти и виолончелисти, от Европа, Азия и Северна Америка. Пред препълнената зала Николай получи своята награда и изсвири „Етюд на сложните арпежи“ от Дебюси. 

Русенският пианист ще се завърне в Грьонинген в края на август, за да започне от септември първата си година като студент по пиано. Той ще има честта да участва в тържествения концерт по откриването на новата академична година в Консерватория „Принц Клаус“.