Пианистът Николай Димитров
Пианистът Николай Димитров
17-годишният пианист Николай Димитров изправи на крака пълната с публика зала „Европа“ в Доходното здание. Първият му рецитал в родния Русе бе подарък за всички, които са го подкрепяли през годините, и бе организиран с подкрепата и партньорството на Община Русе и Русе Медиа.

Пианистът Николай Димитров подарява концерт на русенската публика

За соловата си програма възпитаникът на Училището по изкуствата бе подбрал интересни произведения, които сам представи пред публиката преди началото на концерта. Николай разказа защо е решил да свири точно тези творби, с какво са интересни, направи и кратък анализ, за да ориентира слушателите в идеите на композиторите.

Той изсвири Прелюд и фуга №13 из „Добре темперирано пиано I том“ от Бах, Соната №18 от Бетовен, Етюд №11 за сложните арпежи от Дебюси, Балада №2 от Лист. Втората част на концерта бе посветена на камерната музика, където пианистът бе на сцената заедно с партньора си от дуо „Апасионато“ - флейтиста от НУИ Димитър Димитров.

Русенски пианист с отличие от международен фестивал в Холандия

Двамата изпълниха трудната Соната за флейта и пиано оп.94 от Прокофиев, а за бис подариха творба от френския композитор Санкан. Младите музиканти посветиха изявата си на покойния си преподавател по камерна музика Красимира Великова.

Николай, който тази година е абитуриент, вече се готви за следващите си важни изяви - участие на Международния фестивал „Варненско лято“ и във фестивала „Питър де Гроте“ в Холандия.