/ netinfo
Пианистът Николай Димитров от Русе получи стипендия за участие в Лятната академия 2019 на Международния фестивал „Peter de Grote“, който ще се проведе от 17 до 27 юли 2019 г. в град Грьонинген, Холандия.

Пианист представя Русе на международен фестивал в Холандия

Младият русенски музикант бе отличен за представянето си като соло пианист и камерен изпълнител по време на тазгодишното издание на академията, която от 25 юли до 4 август събра близо 60 млади таланти от различни европейски страни, САЩ и Канада.

По време на изключително интензивната работа в консерваторията „Принц Клаус“ в Грьонинген, Николай имаше ежедневни уроци с професорите по пиано Паул Комен /Холандия/, Илона Тимченко /Русия-Испания/, Ната Дзверели /Холандия/, Игор Рома /Италия/, Йорам Иш-Хурвиц /Израел/, Хуан Зурутуза /Испания/, както и часове по камерна музика с два различни ансамбъла, сформирани специално за академията.

Пианистът Николай Димитров с номинация за национална награда

Той свири в трио със свои връстници от Турция и Швеция под ръководството на челиста Харо Райосенаарс и в квартет с млади таланти от Холандия с преподавател виолистката Франсин Схатборн. В рамките на фестивала, ученикът в класа на Даниела Кюркчиева от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ участва в пет концерта като солист и камерен изпълнител, като привилегията да свирят на заключителния концерт имаха единствено отличените млади пианисти, цигулари, виолисти и контрабасисти. Там те получиха и своите награди.

Участието на Николай Димитров на Международния фестивал „Peter de Grote“ в Грьонинген стана възможно благодарение на подкрепата на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“.