Отбор по роботика от МГ представя България на международно състезание
Отбор по роботика от МГ представя България на международно състезание / netinfo

Шестима ученици от МГ „Баба Тонка”-Русе ще представят България на откритото първенство на Австрия по роботика RoboCupJunior – Austria Open - https://robocupjunior.at/ . То ще се проведе на 2-3 април 2016 г. в Инсбрук. За първи път училищен отбор от България ще участва в подобно състезание. То се организира от Международната образователна инициатива RoboCup.  Половината от разходите за участието се поемат от Фонд "Математика на бъдещето" , а останалата част – от русенски фирми.

Русенският отбор, който ще представи България, ще участва в три дисциплини:

  1. onStage (танц)

Ивайло Валентинов Петков – 10г клас

Никол Елеонорова Павлова – 8в клас

  1. Rescue Line (спасителна линия)

Станислав Ивайлов Тошев – 11в клас

Калоян Пламенов Мънев – 12в клас

  1. Rescue Maze (спасителен лабиринт)

Васил Ивов Атанасов – 12в клас

Павел Димитров Димитров - 12в клас

Отборът ще бъде ръководен от Донка Симеонова, старши учител по информатика и Митко Кунчев, директор на МГ „Баба Тонка” – Русе.

Всяка държава участник в надпреварата има национално състезание по роботика и победителят в него участва в международния кръг. Откритото първенство на Австрия е квалификация за определяне представителя на държавата в международното състезание в Лайпциг, 2016.

Припомняме ви, че миналата година в МГ „Баба Тонка“ беше създаден Клуб по роботика. Той е единствения в страната училищен клуб с такъв профил. Това е причината България все още да няма национално ученическо състезание по роботика. Макар и създаден само преди година, русенският клуб вече завоюва призови места на надпреварите в София и Букурещ.