Постановъчния екип
Постановъчния екип / Дарик Русе
Русенска опера ще представи в четвъртък /19.00 часа, Зала „Опера“/ най-новото си заглавие „История на войника“ от Игор Стравински. Спектакълът се посвещава на сто-годишнината от края на Първата световна война. Идеята за поставянето на това произведение е на диригента Юрий Илинов. Хореограф е Никол Джиброва, която едновременно излиза и на сцена като танцьор, сценограф-Петя Динова, Валентин Гогов – художник, Милена Петкова – помощник-режисьор и Пламен Бейков – режисьор-постановчик, който влиза и в ролята на четец. Интересното е, че публиката на спектакъла ще бъде разположена на сцената, в непосредствена близост до актьорите, обясни Бейков.

Операта представя "Историята на войника"
Държавна опера Русе

Участват: Инструментален ансамбъл от оркестъра на Русенската опера: Велизар Проданов – цигулка, Силвана Петкова - контрабас Джой Бул – кларнет, Евгени Евтимов - фагот Димитър Димитров – тромпет, Андреа Малинверно – тромбон, Жан Пиер Касар - ударни Юрий Илинов – диригент Актьори и танцьори: Христо Ангелов – Войник, Александър Баранов – Дявол, Никол Джиброва – Принцеса Андреана Николова – Майката на Войника Зорница Петрова, Христо Добрев, Михаил Дамянов За произведението: „История на войника“ е музикална мимодрама, съставена от Игор Стравински през 1917 година по текста на Шарл-Фердинан Рамю. В нея участват разказвач, изпълнители-актьори, танцьори или пантомимисти (войник, дявол, принцеса, цар, майка, приятел от детинство, годеница) и седем инструменти: цигулка, контрабас, фагот, тромпет, тромбон, кларинет и ударни инструменти.

Операта представя "Историята на войника"
Държавна опера Русе

Съдържанието на произведението се основава на легендата за Фауст, но е свързано и с приказката «Войникът спасява принцесата» от сборника с руски народни приказки на Александър Афанасиев. Премиерата на творбата, която се явява разделителна линия между великите му балети и неокласицистичния период в творчеството му, е на 28 септември 1918 година в Лозана. Следващото изпълнение на творбата е пет години по-късно – през 1923 година в Париж. Преданието ни уверява, че числото седем носи успеха на тази творба – партитурата на Стравински е за седем инструмента – цигулка, контрабас, фагот, кларинет, тромпет, тромбон и ударни, а и в пиесата публиката се среща със седем персонажа. Но истината е, че непреходните послания, които текстът пренася до нас през времето, отдавна са превърнали творбата в музикално-сценична притча, която привлича много световни творци – режисьори, танцьори, пантомимисти, актьори, които показват „История на войника“ в различни варианти. Текстът на Рамю са чели Жан Кокто, Питър Устинов, Ванеса Редгрейв, хореографска версия създава Иржи Килиан, а английски превод и редакция на текста има Кърт Вонегът. „История на войника“ в Русе е представена за паследен път през 2001 година на МФ „Мартенски музикални дни“ диригентът Драгомир Йосифов и актьорът Ицхак Финци представят своя версия на творбата с текстове на Даниил Хармс. Русенската опера е имала вече в своя афиш „История на войника“. През 1982 година в продукция на Русенската опера режисьорът Константин Димчев и диригентът Веселин Байчев представят за първи път на русенската публика произведението на Стравински.