/ Thinkstock/Getty Images
Състав на Окръжен съд-Русе потвърди като правилен и законосъобразен първоначалния арест, определен миналата седмица от Районен съд спрямо мъж. Той е привлечен към наказателна отговорност на 17 янаури 2019 г. за това, че без разрешение направил опит да преведе през границата на страната трима турски граждани.

Окръжен съд – Русе посрещна първите си гости за 2019 г.

Въззивната инстанция сподели изводите на Районен съд, според които от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че той е извършил това престъпление, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до десет години.

Видно от показанията на разпитаните свидетели обвиняемият е направил опит да преведе през границата на страната без разрешително на надлежен орган на властта, използвайки собственото му МПС, трима турски граждани, като за целта предварително се е снабдил с 3 бр. български лични карти на негови съграждани, които впоследствие  е предоставил на  превозваните от него лица, както и в последствие е предал за проверка на граничните служители.  

Телефонен измамник влиза за пет години в затвора

Обвиняемият е криминално проявен с предходни осъждания, поради което и настоящият съдебен състав намира, че е налице опасност мъжът да извърши престъпление. Едно от съображенията му срещу взетата от първоинстанционния съд мярка за неотклонение са, че има жена и две малки деца, за които трябва да се грижи, но въззивните магистрати в мотивите си посочват, че „тези обстоятелства не са му попречили да извърши престъпното деяние“.

Определението на Окръжен съд, с което се потвърждава взетата по отношение на мъжа мярка за неотклонение „Задържане под стража“ е окончателно.