ученици в съда
ученици в съда / netinfo
На 17 януари 2019 г. осмокласници от ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“ гр. Русе и техният преподавател Л. Дончева гостуваха в Окръжен съд – Русе с цел повишаване на общата им правна култура. Събитието се състоя в съдебна зала № 7 на Съдебната палата, където с учениците се срещна окръжен съдия Татяна Черкезова.
В началото съдията запозна младежите с реда, който следва да спазват както страните, така и всички присъстващи в съдебната зала. Пред учениците беше показано и ситуирането на всеки един участник в съдебния процес. Разяснени бяха различните състави на съда при различните видове дела и функциите на съдебните заседатели. Съдия Черкезова запозна учениците със статута на магистратите и представи работата на професиите съдия и прокурор. Разказа им и за т.нар. „сини стаи“, в които се провеждат разпитите на децата с цел да се защитят правата им.
Подробно беше обяснена ролята на прокурора в наказателното производство. Съдията показа реално дело от практиката си, като обърна специално внимание на обвинителния акт и постановлението за привличане на обвиняем.
По време на лекцията съдия Черкезова попита учениците някой дали е бил жертва на престъпление. Един от осмокласниците разказа как брат му е бил нападнат. Съвсем спонтанно магистратът предложи някой да влезе в ролята на пострадалия, друг в ролята на съдия, трети… и така без предварителна подготовка беше разигран един симулиран процес. Съдия Черкезова разясни подробно действията на всеки един участник в този „наказателен“ процес, който мина през всички етапи на Наказателно-процесуалния кодекс. На дадената последна дума „подсъдимият“ отново заяви, че е невинен. Въпреки това „съдебният състав“ го осъди на наказание лишаване от свобода условно. „Присъдата“ беше прочетена, след като всички присъстващи станаха прави – както по принцип се случва при всеки реален наказателен процес.
Голям интерес сред учениците предизвика разглеждането на делото и възможността, която им беше дадена чрез обличането на съдийска и прокурорска тоги, да се почувстват като истински магистрати. Тъй като съдия Черкезова има професионален опит като съдия и в гражданско отделение, и в наказателно отделение, а така също и като прокурор, отговаряше изчерпателно на многобройните въпроси от различни области на правото.
Срещата имаше за цел повишаване на правната култура на младите хора, постигане на по-голяма информираност и доверие в съдебната система.