Община Силистра започва проект за интеграция на деца от етническите малцинства
Община Силистра започва проект за интеграция на деца от етническите малцинства / Dariknews.bg, архив

Община Силистра ще получи 166 143 лв. по европроект за интеграция на децата от етническите малцинства. Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, която е съфинансирана от Европейския социален фонд. Срокът за изпълнение е 12 месеца. Конкретен бенефициент по него е отдел „Образование и младежки дейности” към Общината.

Участници ще бъдат 335 деца от етническите малцинства на възраст от 3 до 10 години, както и 25 учители, обучавани за работа в мултиетническа среда. Общата цел на програмата е подпомогане процеса на образователната интеграция и създаване на условия за по-успешна социализация на децата от етническите малцинства в община Силистра, чрез подобряване на условията за равен достъп до образование и засилване на мотивацията за участие в образователния процес.

Основните дейности, които ще бъдат извършвани  са изграждането на детски центрове за знания за деца и ученици, организиране на спортни турнири, обучение на учители „Възпитание и образование без предразсъдъци”, организиране на „Отворени врати” в детските градини и училищата и др.