Областният управител свика щаба за координация при зимни условия
Областният управител свика щаба за координация при зимни условия / DarikNews, архив

Областният управител Пламен Стоилов свика Щаба за извършване на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при екстремални зимни условия. В заседанието участие взеха кметовете на Общини от Област Русе и ръководителите на всички ресорни ведомства и структури, които представиха доклади за готовността на представляваните от тях институции за посрещане на зимната обстановка.
Областният управител Пламен Стоилов отбеляза, координацията между ресорните институции е на добро ниво и не трябва да се допускат тежки за Областта ситуации. Той информира, че през следващите 4 години републиканската пътна мрежа ще бъде поддържана от консорциум, в който влизат фирмите Автомагистрали Черно море и М-ТРАНС.

Във връзка с отбелязаните от някои кметове затруднения поради недостиг на финансов ресурс, Областният управител ги призова, да конкретизират в писма до него размера на неразплатените до момента средства, за да може той да съдейства за разрешаването на този проблем.  Пламен Стоилов заяви още, че се очаква в началото на месец октомври Общините Иваново и Сливо поле да получат одобрените им средства във връзка с обявеното миналата зима бедствено положение в тези общини.

Областният управител призова кметовете на общини при сключване на договори за зимно почистване на общинските пътища да не се допуска дублиране на една и съща техника в различни райони. Той допълни, че при необходимост и след съгласуване с Министерство на отбраната, може да бъде осигурена и използвана военна техника за справяне със затруднена обстановка.

По време на заседанието беше обсъден и реда за обмяна на информация между отговорните институции с цел постигане на бърза и адекватна комуникация.
В рамките на Щаба стана ясно, че институциите в Област Русе са предприели нужните мерки за качествена подготовка за посрещане на зимния сезон и ще бъдат положени всички необходими усилия за защита на населението и инфраструктурата при усложнени метеорологични условия.