Няколко изложби съпътстват българо-руски форум в РУ
Няколко изложби съпътстват българо-руски форум в РУ / netinfo

Няколко интересни изложби създават уникалната естетическа среда и особения „дух на взаимност” на българоруския интердисциплинарен форум, провеждан в Русенския университет на 15 и 16 декември под егидата на Министерството на образованието и науката и Форума „България – Русия”.

В експозицията „Разходки из Москва”, наредена в централното фоайе на Ректората, са представени творби на най-старата в Русия и ОНД Агенция ИТАР-ТАСС. В експозицията са събрани различни по стил, жанр и изпълнение фотографии, тематично свързани с неповторимата архитектура и природа на Москва. С особено място се открояват фотографиите на вечерна Москва. В четири витрини са наредени и архиви, които свидетелстват как Москва е подпомагала млади българи да получат образованието си в Русия.

Две авторски изложби на българската журналистка и публицистка Калина Канева (в. Антени) са експонирани във фоайето на новия корпус на университета на 2 етаж и вътре в зала 203. Те са резултат от дългогодишната репортерска и публицистично-документална дейност на Канева, която е автор на книгите „Симетрия на времето. Срещи и разговори с академик Дмитрий Лихачов”(1984 г.) и „Н. П. Игнатиев – графът на българите”(2008 г.).

„Обичам България, защото обичам Русия” е разположена в коридора до зала 203. Тя е посветена на забележителната личност и дейност на академик Дмитрий Сергеевич Лихачов, трайно свързал научната си работа по ръкописните хранилища на България от 1958 до 1999 г. Лингвист, културолог и историк, акад. Лихачов е чуждестранен член на БАН от 1963 г., носител на Почетния знак на БАН и на редица високи български държавни отличия. Той е почетен доктор на Софийския и на Великотърновския университети. В тази експозиция е обособен специален раздел „Срещи с български учени”. Втората експозиция на К. Канева, озаглавена „Моят идеал – Свободна България”, е наредена в дъното на зала 203 и представя живота и дейността на граф Игнатиев.

В зала 203 е наредена и изложбата „Руски книги”, която представя няколкостотин тома юбилейни луксозни издания на водещи московски издателства. Заглавията са систематизирани в 11 тематични раздела – Историческа Москва, Архитектурни паметници, Москва в литературата, живопистта и фотоизкуството, Съвременна Москва.

Фоайето на 2 ет. до зала 203 е изложбената площ на експозицията на Главния архив на Москва, посветена на 130—годишнината на Освобождението на България от турско робство. Тя е озаглавена „Русия и България в края на 19 век. Участие на московчани в Българското национално възраждане”.