НПО-та: Таксите на Дунав мост затрудняват трансграничните проекти
НПО-та: Таксите на Дунав мост затрудняват трансграничните проекти / netinfo
Неправителствени организации от Русе и Гюргево също се обявиха срещу таксите на Дунав мост с декларация за улесняване на трансграничното сътрудничество. Документът ще бъде разпространен сред 100-на организации от двете страни на река Дунав. Очаква се декларацията да бъде приета и от НПО-та от цялата трансгранична зона между двете държави.

Идеята за декларацията срещу таксите на Дунав мост е взето при започването на проекта „Форум за трансгранично сътрудничество”, който се реализира от русенския клуб “Отворено общество’ и сдружението от Гюргево „Образование за третото хилядолетие”. Причината е, че таксите затрудняват работата на неправителствените организации от двете страни на река Дунав, съобщи ръководителят на проекта Микаела Здравкова.

Русе днес бе домакин на информационен ден по трансграничния проект, в рамките на който организации приеха работен вариант на декларацията, в който е записано: “настояваме правителствата на България и Румъния да премахнат изцяло таксите на Дунав мост и по този начин да вдигнат препятствията пред привличането на средства за развитието на граничните региони”.

Документът трябва да бъде приет до средата на месец юли, след което ще бъде връчен на областния управител на Русе, префекта на Гюргево и на евродепутата Николай Младенов.