/ Дарик Русе
12-годишната Никол Данева за втора година е най-четящото дете в Русе, според статистиката на Русенската библиотека "Л. Каравелов". Момичето е в 6 клас на училище "Христо Ботев" и споделя, че тя и родителите й избрали школото, защото се намира близо до любимата й библиотека. През изминалата година Никол е заела 131 книги.

Днес тя получи от директора на културния институт ваучер за книги на стойност 100 лв., подобни подаръци й бяха предоставени и от книжарници и издателства. На церемонията присъстваха и съучениците на Никол. Момичето сподели, че любимият й жанр е фантастиката и не изключва идеята някой ден също да напише книга.

Никол Данева
Дарик Русе

Сред възрастните най-четяща е Мариета Кънева, която е пенсионерка. През 2017-та тя е заела 419 книги. Статистиката на библиотеката сочи също, че общият брой на читателите за изминалата година е 9500, с 500 повече от предходната.

Заетите книги са над 200 000 хиляди. Най-търсената и четена книга сред децата е била "Дневникът на един дръндьо", следвана от "Патиланци" и други книги от списъците за четене, а от новата българска литература са предпочитани произведения на Емил Конрад, Елена Жаблянова и Антон Бухалов.

Възрастните читатели са чели най-много старогръцки легенди, както и произведения на Даниел Стийл. В библиотеката са проведени 290 инициативи, на които са присъствали 29 хиляди човека.

Ето и пълния отчет на библиотеката:

През 2017 година прагът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе прекрачиха 9484 читатели, което е с 500 повече от 2016 година. Те са заели 200 534 документа или с почти 7000 повече от предходната година (193 720 за 2016 г.). Посещенията в библиотеката са 142 068, като през 2016 те са 133 975.  
ТОП КЛАСАЦИИ
Читател на 2017 година е Мариета Кънева, която е заела 419 книги. Най-четящото дете на Детски отдел е шестокласничката от  СУ „Христо Ботев“ Никол Данева, която през изминалата година е прочела 131 книги. Най-възрастната читателка, регистрирана в библиотеката през 2017, е родена през 1921 г., а най-малките читатели на Детски отдел са родени през 2017 г.
Най-четената книга от читателите в Детски отдел е „Дневникът на един Дръндьо“ на Джеф Кини, която децата са заели над 340 пъти, следвана от „Патиланци“ на Ран Босилек, разказите на Елин Пелин, „Пипи Дългото Чорапче“ и серията за Барбароните. Най-четеният български автор от децата е Ран Босилек, следван от Елин Пелин, Иван Вазов и Алеко Константинов. Най-четеният съвременен български детски автор е Емил Конрад, следван от младата авторка Елена Жаблянова и Антон Бухалов.
Най-четената през годината книга от читателите над 14 години са „Старогръцки  легенди и митове“, следвана от „Под игото“ и „Немили-Недраги“ на Иван Вазов, и „Автобиография“ на Бранислав Нушич. Най-четената съвременна авторка е американката Даниел Стийл с 2146 заемания за годината, следвана от Нора Робъртс, Сандра Браун и Джефри Арчър. Най-четеният съвременен български автор е Стоян Цветкашки, пишещ под псевдонима Токораз Исто, следван от Людмила Филипова, Михаил Вешим, Венета Райкова, Милен Русков, Георги Господинов. Класацията на издателствата се оглавява от изд. „Хермес“, чиито книги са заемани  13 360 пъти през 2017 г.
В библиотеката бяха организирани над 290 инициативи. Те са посетени над 29 000 пъти, като почти 12 500 – от деца. С организирането и провеждането на тези събития се ангажираха редица русенски фирми и партньорски организации, за което им благодарим. През 2017 година са проведени 170 обучения, в които са обхванали 2 803 лица, като 24 от обученията са за повишаване квалификацията на библиотекари от Русе и региона.
За четвърта поредна година библиотеката организира Международна научна конференция. Темата през 2017 г. беше „Свободата вчера, свободата днес, свободата утре – на върха на копието ли е?“. Научен ръководител на форума беше чл.-кор. проф. д.и.н Иван Илчев. В конференцията със свои доклади и научни съобщения участваха 63-ма докладчици от България, Румъния, Полша и Швеция.
По традиция институцията е един от водещите участници в национални и международни кампании, насочени към стимулиране на четенето и популяризиране на ролята на библиотеките в съвременното общество. Сред тях са Националната библиотечна седмица, Маратона на четенето, Бисерче вълшебно и др. Сред най-посетените и очаквани беше националната еко-кампания „Стара хартия за нова книга“, по време на която 2650 деца от Русе предадоха рекордните за страната 13 тона стара хартия, което е и абсолютен рекорд за цялата инициатива.
Над 3500 жители и гости на града посетиха Библиотеката в рамките на Европейската нощ на музеите и галериите. Изключително атрактивно беше и тазгодишното издание на Европейската нощ на учените, което привлече почти 2000 посетители. В наша запазена марка се превърна и Нощта на Андерсен, която за втора поредна година русенските деца споделиха със своите приятели от Щип.
Библиотеката беше домакин на редица значими събития, които станаха част от културния афиш на град Русе и срещнаха публика с известни творци като: Неда Антонова, Михаил Вешим, Стоичко Миличин, Ивайло Диманов, издателят Анго Боянов, фотографът Зафер Галибов и др. С творческа вечер „Отвъдно време“, беше почетена паметта на известния русенски поет и преводач Здравко Кисьов.
През 2017 г. беше открито и най-новото културно пространство Галерия „Библиотека“, което бързо стана популярно и обичано място за русенци и гостите на града.
 
ПРОЕКТНА ДЕЙНОСТ
През 2017 година Регионална библиотека „Любен Каравелов” работи изключително активно по програми и проекти в сферата на културата, IT технологиите и образованието. Успешно приключи проект „Ние сме част от Вашия живот“, който е един от петте и единственият български проект, отличен с наградата за иновации на Future Library в контекста на Международната мрежа за създаване на библиотечни иноватори в региона на Балканите (INELI- Balkans). В резултат на реализирането на проект Мултиполис „Знание“: Платформа за споделяне на ресурси и информация“ Русенската библиотека има нов, модерен сайт с възможност за онлайн заявки и разплащане. В партньорство с фондация „Устойчиво общество“ – Русе беше реализиран и проект „Интернет наркотикът“, насочен към активно включване на младите хора в дейността на библиотеката като алтернатива на дигиталната зависимост. През 2017 година беше одобрен и проект „Търсачи на знание“, чиято цел е да насърчи интереса към четенето, търсенето и намирането на информация и придобиването на знания по природни науки чрез разнообразни средства – от традиционната книга до новите технологии.  Успешно беше реализиран проект „XIІІ Международен конкурс за екслибрис „Ех Libris – Ex Libertas, в който участваха 440 творци от 40 държави. Продължава и изключително активното участие на библиотеката в проект „Студентски практики – Фаза 1“, в рамките на който през изтеклата година 46 стажанта от университети в Русе, София, Свищов и Пловдив са провели своите практически обучения в русенската културна институция.