НАП ни погва за авансов данък
НАП ни погва за авансов данък / netinfo
Инспекторите на НАП – Русе започват проверки за внасянето в срок на авансовия данък за доходи от трудови правоотношения. Тя ще приключи до края на месеца и към лицата, които не са го внесли навреме, ще се предприемат действия по принудителното му събиране.

От началото на годината русенци са внесли в бюджета близо 20 000 000 лв. данък, спрямо 12 804 000 лв. за същия период на миналата година. Увеличението е близо 56 % и е сред най-високите в страната.

Нарастналите постъпления се дължат най-вече на обявяването на повече трудови договори от работодатели, които доскоро наемаха незаконно служители с плащане "на ръка", без данъци и осигуровки. Все още е практиката договорите да се сключват за минимална работна заплата, а допълнително да се дават пари в брой. Така се ощетяват работещите в много отношения, но обикновено сигналите им за това са, след като напуснат работа и установят, че пропуснатите им ползи са много по-важни от припечеленото "на тъмно".

Авансовият данък се внася до 10-о число на месеца. Мнозина граждани пропускат, че в широкото понятие стопанска дейност са включени и дейности с доходи от продажба на лично произведени продукти от селското и горското стопанство, от ловно и рибно стопанство, приходи от авторски и лицензионни възнаграждения, хонорари за артистични изпълнения, доходи от упражняване на занаят, които не се облагат с патентен данък, от свободни професии.