Над 1 млн. румънски туристи се очакват тази година в България
Над 1 млн. румънски туристи се очакват тази година в България / Дарик Русе
Над 1 млн. румънски туристи се очакват тази година в България
87788
Над 1 млн. румънски туристи се очакват тази година в България
  • Над 1 млн. румънски туристи се очакват тази година в България

53 милиарда долара са загубите за туризма за световната икономика в от тероризма. Данните са на Американския съвет по международните въпроси за 2015 година Това съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя увери, че в България се предприемат всякакви превантивни мерки, за да се осигури безопасността на туристите. Ангелкова е в крайдунавския град заедно с еврокомисаря по регионално развитие Корина Крецу и вицепремиера и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Василе Динку, за участие в конференция „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион“.

Сигурността беше заложена в Дунавската стратегия още от самото начало и това е една от приоритетните оси. Целта е да се повиши трансграничното сътрудничество по отношение на контрола на документи, консулските услуги и борбата с корупцията, заяви Корина Крецу. Вицепремиерът на Румъния Василе Динку каза, че Румъния е една от най-сигурните и безопасни държави. Миналата година в северната ни съседка е приета нова национална стратегия за сигурността. В България също се работи в това направление, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министър Ангелкова съобщи още, че миналата година страната ни е посетена от 980 000 румънски туристи, като тази година се очаква ръст от 4-5% или над 1 млн. за тази година. Тя благодари на гражданите на северната ни съседка, че се доверяват на България като туристическа дестинация.