ОМД
ОМД / netinfo
Младежкият работник от Общинския младежки дом - Людмила Любенова участва в тренинг курс на тема „Анализ на конфликти и стратегическо укрепване на мира“, организиран от Сдружение „Африкански център за развитие и изследвания“ и финансиран от Европейската програма „Еразъм+“.

Проектът се проведе в Брайтън, Англия, от 29 октомври до 7 ноември, като участие взеха общо 20 младежки работници и специалисти, преминали през предварителен подбор от Полша, Италия, Испания, Северна Ирландия, Хърватия, Англия и България. Участието на България беше представено от общо трима младежи, представящи Русе (Общински младежки дом), Пловдив и Варна.

В рамките на проекта участниците се запознаха със същността на конфликта, подходи за разрешаването му, както и от какво се поражда. По-конкретни умения, които придобиха чрез проекта са: обучение на младежки работници младежи в конкретен анализ на конфликтите; умения за водене на преговори; изграждане на екипи и екипни умения, които да им позволят да се възползват от разнообразието в мултикултурно работно пространство; запознаване с цикъла на конфликтите; стратегическо изграждане на мира и запознаване с правата на човека и други.

Всичко това беше осъществено посредством презентации, ролеви игри и работа в групи. Освен това, младежките работници споделиха опита си, добрите практики и представиха работата на организациите си. Участниците обмениха идеи за бъдещо партньорство и съвместни проекти.