Митница-Русе проверява казани за ракия, които не плащат акциз
Митница-Русе проверява казани за ракия, които не плащат акциз / снимка:Агенция Митници

Специализирана акция на мобилни екипи от Митница-Русе е проведена в две общини в региона през уикенда. Тематично са проверявани казани за варене на ракия, които традиционно декларират нулев акциз. Митническите инспоктори са се натъкнали на фрапиращ случай на собственик на специализаран малък обект за дестилация в село Пиргово, който за 39 месеца от съществуването си до сега само 4 месеца е декларирал акцизно задължение в рамките на около трийсетина лева.

За едно денонощие мобилната група е извършила 3 проверки в този обект, като всеки път собственикът на казана не е бил там, а клиенти са варили ракия “на самообслужване и самоконтрол”. По време само на тези проверки през уикенда митническите инспектори са засекли 5 производители, които са изварявали материал за ракия. По груби предварителни изчисления дължимият акциз към хазната само от тези 5 клиенти е за над 150 лева.

Инспекторите от мобилната митническа група са се натъкнали и на некоректно водена документация както в този, така и в други обекти, които традиционно декларират нулев акциз. Съставени са протоколи за констарираните нарушения и собствениците на тези обекти ща бъдат санкционирани след като дадат писмени обяснения за пропуските във воденето на документацията.

Митница-Русе ще продължи с тематичните проверки в общините, като специално вниманието на инспекторите ще бъде насочено към казаните за варене на ракия, които традиционно не внасят акциз в хазната. При констатирани по-тежки нарушения законът предвижда и отнемане на издадените лицензи /удостоверения/ за работа.