Министър Гагаузов открива обновени помпени станции във ВиК-Русе
Министър Гагаузов открива обновени помпени станции във ВиК-Русе / netinfo
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще открие днес обновените помпени станции във ВиК – Русе.

Проектът е компонент от мащабния Интегриран воден проект за Русе, финансиран от Програма ИСПА на ЕС. Стойността му е 46,8 млн. евро, от които 75 % са грант от ИСПА, 17 на сто са от съфинасиране чрез договор за заем на стойност 8 млн. евро между ЕБВР и ВиК – Русе, 8 % са осигурени от държавния бюджет. Осигурено е също допълнително национално финансиране на стойност 10,937 млн. евро. Така общата стойност на Интегрирания воден проект за Русе е 57,737 млн. евро. Договорът за доставки е на стойност 1 119 928,42 евро. Изпълнител е WILO AG (Германия).

Обновяването на помпените станции във ВиК – Русе е първият за България проект, който ползва безвъзмездна помощ от Европейския съюз за подобряване на енергийната ефективност на водоснабдителна фирма. Реализацията на този компонент ще доведе до намаляване на времето за прекъсване на водоподаването, подобряване на нивото на услугата и намаляване на разходите за водоподаване.

Най-важният очакван ефект е подобряване на енергийната ефективност на дружеството и спестяване на 2 400 хил. kWh електрическа енергия годишно или 150 000 евро годишно.