Мащабна кампания за кръводаряване започва болницата
Мащабна кампания за кръводаряване започва болницата / Дарик Русе, Искра Георгиева
Мащабна кампания за кръводаряване започва болницата
91458
Мащабна кампания за кръводаряване започва болницата
  • Мащабна кампания за кръводаряване започва болницата

Мащабна кампания за кръводаряване започва УМБАЛ Русе. Тя ще продължи от 1 до 23 декември, като партньори са БЧК и Русенският университет.  Кампанията е под наслов „Кръвта не е за продан, тя е подарък“ и цели да активизира хората да дарят доброволно кръв. За първите шест месеца на годината в русенския център по трансфузионна хематология са дали кръв 2530 човека, като само 22-ма от тях са направили това доброволно. 2030 са мъжете, 500 жените, съобщи заместник-директорът на болницата д-р Йосиф Новаков.  Общото количество кръв, дадена от посочения брой хора е 760 литра. „Размерът на търговията с кръв е голям, виждаме хората, знаем ги дори поименно, но това не е подсъдно и реално няма механизми за справяне с проблема“, коментираха от ръководството на болницата. Д-р Новаков призова хората, на които се налага да търсят кръв за свой близък, да не изпадат в паника, защото реално болницата разполага с кръв, с която да се помогне на съответния човек. Нужна е обаче кръв, която да попълни банката, за да не се изпада в критични ситуации. Затова хората трябва да знаят, че имат време и могат да потърсят свои близки, а не да купуват кръв.

Ръководството на болницата ще оформи пункт за кръводаряване във фоайето на хирургичния блок, на мястото на бившата аптека. Всеки работен ден до 23 декември, от 12.30 до 16 ч. там ще може да се дари кръв. Утре в кампанията се включва МВР Русе, като в медицинския кабинет на полицията желаещите могат да отидат от 8.30 до 14 ч. На 5, 6 и 7 декември е акцията в университета, която ще се проведе от 8.30 до 14 ч., в зала 2.202 в корпус 2 на висшето училище. На 14 декември желание да се присъединят са заявили от Областна администрация, като пунктът ще бъде отворен в зала 1 от 8 до 15 ч.  На 7 декември към благородната кауза ще се присъедини и актьорът Асен Блатечки, който ще дари кръв в болницата няколко часа преди да играе на русенска сцена.

Основните изисквания към кръводарителите са да са здрави, да са навършили 18 години, да тежат минимум 50 кг. Преди кръводаряването се извършва преглед, човек трябва да е закусил, а самата процедура трае 10 минути. След това желаещият трябва да полежи още толкова време и да приеме калорични напитки и храна. Количеството кръв, което се взема е около 400 мл., а следващото кръводаряване трябва да е минимум след 3 месеца, обясниха от болницата.

Огнян Балканджиев и Петър Стаменков са изработили безвъзмездно плаката за кампанията, а фирма е осигурила 200 шоколада и 200 кока-коли за хората, които се включат.