51 човека дариха кръв в кампанията на МБАЛ
51 човека дариха кръв в кампанията на МБАЛ / dariknews, архив

УМБАЛ-Русе приключи своята кръводарителска кампания „Кръвта не е за продан – тя е подарък!“. Тя се проведе от 1 до 23 декември в партньорство с БЧК-Русе и Русенски университет „Ангел Кънчев“.

В рамките на кампанията всеки желаещ имаше възможността да дари кръв доброволно, анонимно и безвъзмездно. Общият брой на безвъзмедните кръводарители по време на кампанията е 51.

За целта бяха организирани няколко пункта за кръводаряване. В хирургичния блок на УМБАЛ-Русе се отзоваха 27 кръводарителя, измежду които бе и известния български актьор Асен Блатечки, който също даде добър пример и подкрепи кампанията, дарявайки кръв. Три дни студенти също даряваха кръв и в Русенския университет, където общо 14 човека взеха участие в кампанията. Освен това, за по един ден бяха отворени пунктове и в МВР-Русе и Областна администрация-Русе, където служители и граждани имаха възможността да направят своя Коледен подарък за непознат в нужда. Кръводарителите там бяха съответно 6 в МВР-Русе и 4 в Областна администрация-Русе.

"Благодарим на всички включили се в кръводарителската кампания. Припомняме, че тя беше насочена срещу търговията на кръв, затова призоваваме доброволното, анонимо и безвъзмездно кръводаряване да се случва не само в рамките на подобни кампании.", посочват от болницата.