С 400 кг среден добив от декар започна масовият гроздобер в Силистренско. Лозовите масиви, които дават плод, са близо 17 000 дка, показва справка от Областната дирекция по земеделие.
Кампанията стартира по-рано от обичайното. Едновременно се прибират бели и червени винени сортове. Захарността им е достигнала 22 - 23, 5 %, а киселинността е под 4,5 на сто. Това е тревожно, защото ще затрудни ферментацията, коментира Пламен Калинов от Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистренско. Отлагането на беритбата може да доведе и до т.нар. стафидиране на гроздето.
До 450 кг от декар се очаква да достигне средният добив в областта тази година. Това е със стотина килограма по-ниско от миналогодишното средно производство, но качеството е същото, при спазена технология на отглеждане, гарантира производителят.
Забелязва се голямо търсене от страна на гражданите, които произвеждат вино за семейна консумация. Към момента масово се изкупуват сортовете „шардоне", „ркацители" и „мускат" по 0.70 лв., а червените - по 0.80 лв. Цените са без ДДС.
Но липсва активност от страна на големи производители на вино, които обикновено създават условия за пазарната конкуренция.
„С кого да се конкурираме, като няма винзаводи. Те не излизат на пазара. Не знам с какво работят. Ако винзаводите и големите потребители, от порядъка на 20 - 30 хил.тона грозде, реално излязат на пазара, при липсата на достатъчно грозде, това означава, че ще се прояви търсенето и цените ще се вдигнат до небето. Идват, вземат го тихо мълком и изчезват", коментира още Пламен Калинов.
От Асоциацията на лозарите и винопроизводителите не могат да си обяснят липсата на интерес към реколтата от грозде в Северна България, при положение, че колегите им от южната част на страната продължават да се оплакват от големи поражения по масивите вследствие на мразовете и жегите през тази година.