/ БТА
Известният влак „Ориент експрес“ пристигна в Русе с пътници от четири континента. Той беше посрещнат на централната жп гара в крайдунавския град от десетки хора, дошли да се снимат с легендарната композиция, описана в роман от Агата Кристи. 

"Пътниците, които са 48, са разпределени в осем от 15-те вагона", обясни нидерландецът Питър Босман, който работи в бутиковия магазин на влака. Той уточни, че в два от тях има по три луксозни апартамента, в които в миналото са се возили и популярни личности като Анджелина Джоли и членове на кралски семейства. 

Русенци посрещнаха „Ориент Експрес” на Централната гара в крайдунавския град (СНИМКИ/ВИДЕО)

Три са ресторантите във влака, един от вагоните е за бара, а останалите три за персонала, който варира между 45 и 50 души. Както и през миналата година, сред тях отново имаше българин. Старши стюардът Николай Симеонов от Велико Търново е за пети път на борда.

БТА

Той сподели, че повечето от колегите му са от Франция и Италия, а сред пътниците има хора от САЩ, Англия, Австралия и Сингапур. Случвало се е да срещне сред тях и българи. 

„Това е исторически влак. Интериорът е създаден 1930 година. Поддържа се много внимателно. Имаме ексклузивна кухня. Има малко българска, има турска. В момента заминаваме за Турция, така че има от всичко по малко, но главно кухнята е френско-италианска, ексклузивна и е единствена по рода си“, каза Симеонов. 



В Русе влакът бе зареден с вода, премина технически преглед и гранична проверка. За Варна той потегли с български локомотив, управляван от машиниста Владимир Кахърков, който е четвърто поколение железничар. 

БТА

БТА

„За втори път съм вече машинист на „Ориент експрес“. Това за мен е отговорност и удоволствие“, каза той. Помощник-машинист на луксозния влак в България е Десислава Куманска. Утре се очаква влакът да е в Истанбул, а след ден почивка се връща обратно към Париж.

Както и през миналата година, в края на август „Ориент експрес“ се очаква отново да мине през Русе по маршрута от френската столица за Турция. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Андрей Кючуков, БТА