Кораб заседна край Свищов, нивото на Дунав продължава да спада
Кораб заседна край Свищов, нивото на Дунав продължава да спада / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

Един плавателен съд е заседнал в р. Дунав над Свищов, заради ниското ниво на реката, съобщиха от БРП. В момента се водят разговори с ръководството на кораба за излизане от ситуацията.

Нивото на реката при Русе днес е 125 см. и продължава да спада, съобщи директорът на АППД Павлин Цонев. Той уточни, че въпреки ниското ниво е регистриран само един праг-при Белене. Там обаче критичният участък е с дължина около 20 км. и се наблюдава непрекъснато от няколко седмици. Хидрографският кораб „Вит“ е разположен в района и прави замервания, за да се предоставя навременна и точна информация на корабоплавателите. За удълбочаване на критичните зони не може да се говори, единственото което се прави е корекция на фарватера, обясни Цонев.

Замервания се правят редовно и в другите критични участъци-край островите Батин, Вардим, край с. Попина. За жалост не се очертава подобряване на ситуацията, защото в горния участък на Дунав не се очакват валежи. Директорът на АППД Павлин Цонев съобщи, че по новите оперативни програми се кандидатства за драгажно обоудване, което да помага в подобни ситуации, но доставката му се очаква след 2-3 години.