/ РИМ Русе
Конкурс за предмет, представящ историята на Русе от ХХ в., обявява Регионален исторически музей – Русе. Събитието е част от проекта „Предметите говорят“, реализиран от русенския музей по Програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на Фондация „Еконт“. Осъществява се в партньорство с няколко организации – Фондация „Европейски институт – клон Русе“, Сдружение „Приятели на музея“, Общински младежки дом и Арена медиа.

Проектът обхваща поредица от активности, свързани с изучаване, разбиране, осмисляне и визуализиране на близкото минало. Дейностите включват обявяването на конкурс за предмет (или снимка) на старинна семейна вещ, ценна за участника и/или за неговата фамилия, създаване на изложба с получените материали, провеждане на дискусионен форум и създаване на книга-игра.

Във фокуса на проекта попада предметът като носител на памет. Акцентът се поставя върху семейните реликви, които се пазят и предават през поколения, описват живота и навиците на техните притежатели, провокират спомени, разказват фамилни истории. В обявения конкурс могат да се включат ученици и студенти от различни възрасти и с разностранни интереси.

Конкурс за предмет от 20 в. обяви музеят
РИМ Русе

Участниците предоставят предмет, направен или закупен от семейството, придобит при пътуване, получен като подарък или завещание. Всеки артефакт трябва да бъде придружен от кратка анотация - информация за предмета, интересни факти и детайли, аргументиращи избора му.

Съпътстващият разказ обяснява какъв е показаният артефакт, за какво се използва, на кого е принадлежал, къде е открит, какво разказва и с какво впечатлява (лична преценка на участниците за значимостта на показаното). Предметите се предоставят в Историческия музей.

Трябва да бъдат придружени от трите имена на участника, възрастта, дейността (ученик-училище, студент-университет) и е-mail за осъществяване на обратна връзка. Получените материали ще бъдат селектирани от комисия, а избраните експонати ще се включат в изложба, показана в музея.

Акцент ще бъде поставен върху предметите на българите, живеещи в чужбина. Всяко лято в Русе се завръщат децата на български емигранти. Какви са вещите, донесени от родината, които пазят в домовете си? Защо се съхраняват? Какви емоции предизвикват?

Съдействие при набирането на предмети или снимки от децата на сънародниците ни, живеещи зад граница, ще окаже Сдружение „Български музеи - Чикаго“. Крайният срок за участие в конкурса е 30 юни. Откриването на изложбата ще бъде съпътствано от дискусионен уъркшоп, в който гост-лектор ще проследи развитието на процесите по съхранение, опазване и „предлагане“ на културно наследство, ключови моменти, събития, мироглед и традиции на населението в периода на ХХ в. В рамките на проекта ще бъде създадена и образователна книга-игра.