Кафето-тази удивителна напитка!Съветите на бариста Йордан Дъбов
Кафето-тази удивителна напитка!Съветите на бариста Йордан Дъбов / снимка:mygourmetcafe.bg
Кафето-тази удивителна напитка!Мнението на бариста Йордан Дъбов
64613
Кафето-тази удивителна напитка!Мнението на бариста Йордан Дъбов
  • Кафето-тази удивителна напитка!Мнението на бариста Йордан Дъбов

Кафето.Тази удивителна напитка, която от векове е сближавала хората. За нея ще ви разкажем в следващите редове. За голяма част от хората кафето е неизменна част от деня им. За някои обаче е дори професия. Да познаваш всички тънкости на кафето-от растението, през технологията на изпичането, сортовете, до напитката в чашата. Това е работата на бариста.

Срещаме се с Йордан Дъбов в кафе-библиотека в Русе, на чаша кафе. Аз съм от хората, които обичат кафе, пият по 2-3 чашки на ден, без захар и обичат различните вкусове. Обикновено обаче не си давам сметка колко много съдържа в себе си думата кафе и колко много неща могат да се научат за него. Още с първите си думи Йордан Дъбов ми дава да разбера, че това си е цяла философия. За него кафето е професия –тази на бариста. Всичко започва с курс, който преобръща целия му живот и го насочва именно към това. И така вече 15 години. На въпроса ми има ли българинът култура на пиене на кафе Дъбов отговаря отрицателно. Така е, защото хората не знаят какво да очакват, какво да искат от една чаша кафе, казва той. В културата на консумация на кафе липсва употребата на захар, уточнява Йордан Дъбов. Това сигурно ще породи негодувание у хората, които не могат без подсладител, но аргументите на бариста са сериозни.

На въпроса ми как ние като консуматори да разпознаваме и търсим доброто кафе, Дъбов започва надълго и нашироко да обяснява стъпките, които трябва да направим:Почти задържително е , казва той, да разберем от коя държава е кафето, името на фермера дори, сорта, начина на обработка, кой е изпекъл кафето, за какъв метод на приготвяне и кога.  Звучи логично, но за масовия българин това едва ли ще е по джоба и възможностите. Все пак заинтригуваните могат да намерят повече информация по темата и в интернет. Накрая завършваме с още идин съвет на бариста Йордан Дъбов-който може без проблем да се спази от всеки-не пийте кафето, заради кофеина и ободряващия му ефект, а просто заради удоволствието. И не се бойте да експериментирате и да търсите.