Източват амоняка от опасната инсталация на „Меком”
Източват амоняка от опасната инсталация на „Меком” / Дарик радио - Силистра
Контролирано източват амоняка от компресорната станция на „Меком”
61800
Контролирано източват амоняка от компресорната станция на „Меком”
  • Контролирано източват амоняка от компресорната станция на „Меком”

Лицензирана фирма е започнала контролираното източване на тоновете амоняк от хладилната компресорна станция на „Меком", която застрашаваше Силистра от обгазяване. Процесът се следи от Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", откъдето потвърдиха информацията.

Два пъти дневно на 4 пункта в района се извършват измервания за чистотата на въздуха. Досега не са регистрирани превишени стойности, съобщи директорът на противопожарната служба комисар Румен Мъров. Заради амонячната инсталация предприятието е включено в списъка на потенциално опасните обекти при промишлени аварии.

Източват амоняка от опасната инсталация на Меком
netinfo

По неофициална информация в резервоарите има най-малко 7 тона от химикала. Източването до достигане на безопасни количества е започнало преди ден. Очаква се да завърши до седмица, съобщи представител на специализираната фирма. Амонякът се неутрализира с вода, доставена с водоноски.

В края на януари амонячната станция на "Меком" бе спряна от експлоатация със заповед на Инспекцията за държавен технически надзор. Комплексна проверка на междуведомствена комисия, инициирана от областния управител Николай Димов, установи корозия по съоръженията, течове на амоняк, липса на документация за годишна проверка на инсталацията и други нарушения, създаващи предаварийна ситуация.

Източването на амоняка се изпълнява от фирма, наета от собствениците на предприятието.

Източват амоняка от опасната инсталация на Меком
netinfo