Индийска музика и танци представят в Русе тази вечер
Индийска музика и танци представят в Русе тази вечер / netinfo
Концерт индийска класическа музика и танци под мотото „Ритъмът на сърцето” ще бъде представен тази вечер от 19 часа в зала „Опера”. Ще гостува вокално-инструменталната група от Румъния “Ромениан Сахаджа груп” и Нафиса Кавлакова.

Класическата музика е сред най-изящните изкуства в Индия. Корените й откриваме далеч назад във времето - в ранната Ведическа епоха, хилядолетия преди Христа. Текстът на Ведите (най-древните свещени индийски писания) се е рецитирал и пял на санскрит, а Сама Веда е изцяло посветена на музиката и описанието на инструментите от онази епоха. Характерни за индийската класическа музика са спонтанността и импровизацията – музиката се твори непосредствено пред публиката – и всеки път е различна, уникална и неповторима.

Румънската вокално-инструментална група е създадена през 1994 г. Повечето от членовете й са професионални музиканти, завършили музикални академии и специализирали индийска класическа музика. Групата е концертирала и взела участие в редица международни фестивали в Италия, Австрия, Турция, Унгария, Португалия, Сърбия, България, а също така и в Индия, където изпълненията й са приети изключително радушно.

Класическият танц в Индия се счита за една от формите на йога и съчетава в себе си физически умения и духовна сила. Според митологията, създател на танца е Шива. Танцът «Сатйа Бамани» ще бъде представен от Нафиса Кавлакова, завършила Академията за индийска класическа музика и танци в Русия, град Толиати.