ГИ Справедливост поиска проверка по случая с Ася Пенчева
ГИ Справедливост поиска проверка по случая с Ася Пенчева / снимка: Sofia Photo Agency

Декларация от Гражданска инициатива “Справедливост”
До Висшия съдебен съвет на Република България

Уважаеми госпожи и господа магистрати,

С настоящата изразяваме своето категорично несъгласие и гражданско възмущение от решението на Русенския районен съд, осъждащо журналиста Ася Пенчева, за това, че същата е взела интервю и го публикувала във вестника, в който работи.

Публикуването на интервю не е противоправно деяние. Проблемите на дома за деца „Надежда“ имат обществено значение и публичното им обсъждане не само не трябва да бъде ограничавано, но напротив, окуражавано още повече, че става дума за деца лишени от родителски грижа и защита.

Интервюто е взето добросъвестно и записано с диктофон, който запис е бил представен, като доказателство, че това, което е публикувано е казано от интервюирания без допълнителна намеса. Същото доказателство е било допуснато по друго дело в РРС.

Тълкуването на решението на РРС води до абсурдният извод, че единственият начин да се публикува интервю е след предварително разрешение за ползване на специални разузнавателни средства.

С решението, осъждащо журналиста Ася Пенчева, РРС по един недопустим начин ограничава свободата на словото и нарушава чл. 40 от Конституцията на Република България.

Уважаеми госпожи и господа от Висшия съдебен съвет,

Вие нямате правомощия да измените или отмените постановеното срамно решение, но можете да извършите проверка на дейността на РРС, още повече че това не е единствения случай на произнасяне на присъди срещу свободата на словото, които в последствие са били отменяни от горните инстанции. Ваше право и задължение е да извършите проверка на фактите и обстоятелствата и да ги вземем предвид при оценката и атестацията на съдиите. Това е в интерес на подобряването на съдебната система, в интерес на правото и в интерес на свободата и справедливостта, на които искаме да градим нашето общество.