/ iStock/Getty Images
Двама русенци - Мирослав Шенков и Пламен Цанев, получиха благодарност и грамоти от името на ръководството и служителите на областната дирекция на МВР в крайдунавския град за проявена от тях смелост, гражданска доблест и съпричастност към работата на органите на реда и сигурността на обществото. Мъжете се притекли на помощ на малолетно момиче, което било жертва на грабеж, и съдействали на полицията при залавянето на извършителя, съобщиха от областната полицейска дирекция в Русе.

Случаят е от миналата седмица. Двамата русенци карали велосипеди на 8 юли вечерта в района на ул. "Борисова", когато чули викове за помощ. Веднага се притекли, като в тъмна пресечка открили 13-годишното момиче. То им посочило мъжа, взел телефона й, след като я ударил през лицето.

Мъжете хванали извършителя и го предали на изпратените на място полицаи. Оказало се, че 31-годишният престъпник е стар познайник на полицията. По случая е образувано бързо производство, като за престъплението законът предвижда от три до 10 години затвор.

Отличията на Мирослав Шенков и Пламен Цанев са връчени от заместник-директора на областната дирекция на МВР комисар Павлин Коджахристов, началникът на Първо районно управление главен инспектор Пламен Първанов и началникът на сектор "Криминална полиция" в Първо районно управление главен инспектор Петър Петров.

"За човешката им постъпка, за бързите им и адекватни действия, за човешкия пример, за оказаната помощ и съпричастност изказваме искрени благодарности", заявяват от русенската полиция.
БТА