Древно оръжие ще бъде показано на Лимес конгреса
Древно оръжие ще бъде показано на Лимес конгреса / Исторически музей Русе

Оръжие от Битката при Абритус (днес Разград) през 251 г., е част от изложбата „Всекидневният живот на римския легионер на Долен Дунав". Въоръжението се състои от три меча, четири умба (средната изпъкнала част на щит), един къс меч (спата), накрайници на копия, върхове на копия и стрели, железни колчета за палатки. Ще бъде изложено и защитно въоръжение - част от ризници, наколенници.

През 250 г. многобройна готска армия, начело с крал Книва, нахлува в римските провинции Долна Мизия и Тракия. Готите ограбват и опожаряват много села и градове, сред които и Филипопол (днес Пловдив). Връщайки се с голяма плячка и роби, готите са посрещнати от римските легиони при Абритус, в местността Форум Семпроний (до днешното село Дряновец, Разградско).

По време на битката римляните са победени, а римският император Деций и неговият син Херений Етруск са убити. Предполага се, че загубата се дължи на измяна на генерал Требониан Гал. Деций е първият римски император, убит в битка с варвари.

В близост до мястото на битката е намерено голямо монетно съкровище от златни и сребърни монети.

Изложбата се подготвя във връзка с XXII Международен Лимес Конгрес, който ще се проведе в началото на месец септември 2012 г. в Русе.