Проф. Ненов на конгрес в Чикаго
Проф. Ненов на конгрес в Чикаго / netinfo
Американската асоциация за славянски, европейски и евразийски изследвания ASEEES провежда своя годишен конгрес в Мариот Даунтаун, Чикаго, на тема „Престъпления“. Поводът е Стогодишнината от болшевишката революция през 1917 г.

В 49-я пореден конгрес ще участва със свое изследване проф. Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе. Заедно с д-р Диляна Иванова (Американски научен център, Чикаго) и доц. Ана Лулева от Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, тримата образуват отделен тематичен панел – „Престъпление на границите между публичното и частното в държавния социализъм в България“.

Участието на изследователите се организира с помощта на Американски научен център, София и на Асоциацията на българистите в САЩ. В конференцията ще участват около 700 учени от цял свят, предвидени са специални гост-лектори, серия от представяне на книги – включително български, както и срещи с изследователи в интердисциплинарни области.

Д-р Диляна Иванова ще представи изследването си „Комунистическите пропагандни послания във фотоалбумите на детската градина "Мара Малеева-Живкова" – събитие от Русе, където се провежда и среща между първите дами на България и Румъния – Людмила Живкова и Елена Чаушеску.

Отново с примери от колекцията от албуми на индустриални предприятия на Русенския музей е текстът на Николай Ненов –„Червеният кът“ на комунизма: визуален език на пропагандата“.

Акцентът е поставен върху образите, елементите и функциите на „сакралното“ място, събрало емблемите на пропаганда, отношението към Лидера, както и тяхното значение за изучаването на социализма. Текстът на доц. Ана Лулева се фокусира върху „Преживяване, представяне и запомняне на поверителността в социалистическата държава“.

В работата на панела ще вземат участие и етнографините от Къщата на Калиопа, Елена Табакова и Илина Сиракова, които от десетилетия са част от българската общност в Чикаго и имат редица инициативи в областта на българското наследство. Програмата може да се изтегли от тук - http://www.aseees.org/convention/program