Димова:Всичко свършено от мен е важно, Стоилов:Кадрови промени, но не на всяка цена
Димова:Всичко свършено от мен е важно, Стоилов:Кадрови промени, но не на всяка цена / Дарик Русе

Всичко, което съм свършила през мандата си е важно. Така досегашният областен управител Мария Димова отговори на журналистически въпрос кои са трите най-важни неща, които е направила за Русе през последните 4 години. Днес тя предаде официално поста на новия областен управител Пламен Стоилов. Димова благодари на НДСВ и на Меглена Кунева за гласуваното доверие, на семейството си и на служителите си и обеща да помага на наследника си. Тя обясни, че оттук нататък ще се занимава с обществена дейност, и че не се отказва от политиката.

Пламен Стоилов благодари за откритостта и за начина, по който беше посрещнат в областна администрация. Той заяви, че всичко добро, направено до момента ще бъде запазено, а кадрови променя няма да се правят на всяка цена. Те ще са факт за тези, които не се вписват в колектива с професионални качества и умения. Още този следобед новият областен управител ще се срещне със служителите в администрацията, за да им се представи. Екипът му обаче все още не е ясен, очаква се заместниците и пиярът му да станат ясни до края на другата седмица. Стоилов заяви, че приоритетите в работата му ще са обвързани с обещанията за прозрачност и екипност в работата. На първо време той смята да оптимизира координацията с другите държавни институции в региона и с всяка една от общините. На въпрос ще ревизира ли сделките, сключвани по време на мандата на Мария Димова, Стоилов отговори, че така е редно и така се прави в цялата страна, за да се провери какво наследство е оставено.

Той демонстрира желание за тясно сътрудничество с медиите и разкри подробности от личния и професионалния си живот. В продължение на 3 години е бил командир на разузнавателен взвод, парашутист и водолаз. Бил е и началник сектор Контраразузнаване в Шумен, а от 2006-та година до вчера е работил в Гражданска защита Русе. В момента областният управител кара варбург, хобито му е лов и риболов. Освен ключовете на областна администрация, Мария Димова връчи на Пламен Стоилов разписание на длъжностите, Правилник на администрацията в Русе и Закона за администрацията, както и личен подарък.