/ netinfo
Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров участва в тържеството по случай Дядовден в село Черешево. Той отправи пожелания към жителите на селото за здраве и късмет, а също и в бъдеще да намират още множество поводи да бъдат заедно, да са единни и да са радостни.

Бабинден по стар обичай честваха в Криво поле

„Продължавайте все така с борбен дух и нестихващ ентусиазъм да спазвате традициите, защото който не знае миналото и който не се съобразява с него, той не може да мисли за бъдещето!“ допълни още областният управител.

Началото на празника беше дадено от музикално шествие, което продължи до дома на Дядото на селото. За девета поредна година за дядо бе избран Марин Колев. Поради това той получи и грамота от областния управител за принос в съхраняването на българските традиции.

Тревожно: Ниската раждаемост вече е трайна тенденция у нас

След богатата гощавка в къщата на избраника всички отидоха до селската чешма, където беше извършен ритуалът по окъпване на дядото за здраве. Г-н Григоров и кметът на Сливо поле г-н Валентин Атанасов традиционно подариха на дядо Марин кърпа и сапун. Тържествата завършиха с богата културна програма, включваща множество народни песни и танци.

Обичаят е уникален не само за региона на Русе, но и за цялата страна. Той е измислен преди повече от половин век от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, докато се оплаквали в местната кръчма как жените се забавляват на Бабинден и ги пренебрегват.

Идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете разрешават на жените да се включват. Основен организатор на събитието е община Сливо поле, а сред официалните гости бяха още заместник-кметовете на община Сливо поле, председателят на Общинския съвет г-н Синан Вейсал, както и кметове на съседни селища.