Дарик
Дарик / netinfo
25-те най-хубави български думи, определени от слушателите на Дарик са в основата на празничната програма на радиото в неделя на 21 януари, когато първото частно национално радио – Дарик навършва четвърт век.

Програмата вече започна а какво включва тя? По традиция на рождения ден на Дарик журналистите отстъпват микрофона на приятелите на радиото. Тази година на рождения ден ще бъдат обявени 25-те най-хубави български думи. Тези, които слушателите на Дарик определиха. А кои са те, какво всъщност казват и до колко присъстват в днешното ни общуване – това бе началото на програмата с водещ езиковеда Владислав Миланов.

"Прошка" е думата в 30-те минути, в които зад микрофона ще бъде актьорът Ивайло Захариев, а негов гост ще е пасторът в софийския затвор Иводор Ковачев. "Мир" е дума, която може да бъде погледната през много различни призми. Това е и целта на историка, дарител и Будител на 2017-та Румен Манов. Кой друг, ако не Любен Дилов да постави акцент върху думите "ласка" и "любя"? И кой друг, ако не Петър Стоянович, в типичният си стил да поразсъждава върху приликите и разликите между "обич" и "любов"? "Мама" е дума, която няма нужда от превод на какъвто и да е език. И едва ли има поет, който да не е написал стихове за майката, или пък композитор, който да не е направил поне една песен, вдъхновен от стихове за майката- музикалните 30 минути с песни за майката ще бъдат с водещ композиторът Хайгашод Агасян. Кристияна Брънзалова – архитект, поставила си за цел да запази автентичния облик на няколко родопски села и събеседниците ѝ посвещават своето време в празничната програма на малко използваната в днешно време, но оказва се, много обичана и красива дума "отечество". "Мечта" е думата на волейболистът Владо Николов и неговият гост актьорът Димо Алексиев. А в новините в 12.00 с Педя човек-лакет брада и Слава Рачева бъде поставен акцент върху още една прекрасна, макар и далеч от днешното общуване дума – "чедо". Страхотни минути се очертават с "Наздраве!" с Стефан Стефанов, председател на софийската група на Винената партия, а гостите му - неговата съпартийка Майя Дойчинова и Илия и Симо - администратори на фейсбук групата "Не е важно да си як, важното е да си пустиняк". Думата "майсторлък" е тази в минутите с водещ мастър шеф Събин Ранков. А за "гайда" в студиото ще нахлуе прекрасният звук на инструментите на Иван Балабанов и гостите му. Актрисата Мария Статулова си е харесала думата "огнище", Мария Мутафчиева от Мери бойс бенд- "вяра". Поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев - "омая", Вида Пиронкова- "надежда", Михаил Белчев- "вдъхновение%, психологът Виргиния Захариева – "сълза" и "дом". Неподражаемият дует Вълчев и Вълчев са взели на абордаж в единственото си в годината предаване думите "дар" и "благодаря" заедно с ген. Румен Миланов, доц. Пенчо Пенчев, д-р Мирослав Ненков, Христо Гърбов. Денят ще бъде дълъг и интересен. Защото Дарик става на 25!