Данъчните глобяват заради вересии
Данъчните глобяват заради вересии / netinfo
21 проверки на търговски обекти в селата са направили инспекторите от отдела за оперативен контрол в Териториалната дирекция на НАП от началото на годината. В повечето от тях е констатирано, че наличните пари от дневния оборот превишават показанията на касовия апарат. Това е безусловно нарушение, което подлежи на санкциониране от 200 до 10 000 лв. Най-често даваното от търговците обяснение е, че това са пари, които са влезли през деня в касите им като заплащане на взети преди дни стоки от техни клиенти, които им се издължават, когато получат пенсиите си.

„Това е широко разпространената в малките села практика за пазаруване „на вересия”, която в битов аспект има своите морални достойнства. Тя е допустима, но, ако се практикува според изискванията на данъчното законодателство.

За да бъдат търговците наистина „на чисто” и с клиентите си, и с инспекторите по приходите е необходимо да спазват няколко неща. Задължително е в момента на разплащането да издадат касова бележка. Ако пък са направили това в деня на предаването на стоката, то в момента на получаването на парите трябва да ги впишат ръкописно в касовата си книга като получен приход за деня. Така тяхната касова наличност, допълнена с регистрираната от фискалния апарат ще се равняват с дневния оборот, а и ще са изпълнени изискванията за издаване на касови бележки”, коментираха от НАП.