Българи и румънци се надиграват на Текето
Българи и румънци се надиграват на Текето / Dariknews, архив

Традиционният ден на отдиха ще бъде отбелязан в русенското село Николово този уикенд. Празникът ще се проведе в лесопарка „Липник“ и ще започне днес от 17.30 ч. На сцената край езерото ще се състои третото издание на Фолклорното танцово надиграване „Да се хванем на хорото на Текето под небето“. В него са заявили участие 18 клуба за български народни танци от цялата страна. За първи път в тази година в надиграването ще участва и танцов клуб от румънския град Гюргево.

Надпреварата ще бъде в три етапа:
I етап – представяне на три хора от всеки от участващите клубове;
IIетап –участниците ще изиграят хореографска разработка на народно хоро;
IIIетап - надиграване на танцови двойки от всички клубове на ръченица.
По традиция, в края на конкурса, участниците и публиката ще имат възможност да заучат едно ново хоро. Този път то ще бъде румънско. Идеята е да се открият пресечните точки на балканските танцови ритми, особено в регионите край река Дунав.

Уменията на участниците в надпреварата ще оценява жури в състав:Богдан Донев –хореограф, Кънчо Върбанов – хореограф, Велико Димитров – хореограф, Николай Колев – кмет на с.Басарбово, Мария Генова – кмет на с.Николово. Общият награден фонд е 1000 лв.  Четирите най-добре представили се клуба ще получат кристални купи. Участниците ще спорят и за наградата на кмета на с.Николово.
След надиграването, празникът ще продължи с фолклорна дискотека – хоротека. Около 22.30ч. в небето над Лесопарка „Липник“ ще бъдат пуснати светещи фенери с послания.

В неделя от 11.30ч., кметът на Русе Пламен Стоилов ще открие възстановената скулптура „Черното момиче“ на чешмата край малкото езеро в лесопарка. Празничната програма ще продължи с водосвет на Аязмото от 12ч. След него, на сцената край езерото ще започне концерт с участието на народната певица Гуна Иванова, танцов състав при Окръжен център за консервация и съхранение на народните обичаи и традиции- гр.Гюргево и оркестър „Дунавски ритми“.

Бронзовата скулптурата „Черното момиче“ изчезва преди 10-тина година. Дело е на големия скулптор Никола Терзиев - Желязото. Представлява пееща родопска девойка със стомна в ръка. Нейно копие, но от камък, ще бъде дарено и монтирано на мястото на изчезналата скулптура. Репликата е дело на русенеца Валентин Георгиев. Роденият през 1959г. моряк открива дарбата си след една нощ преди 10 година, когато сънува, че с длето в ръка създава мраморна икона на Исус Христос. Валентин Георгиев е член на „Асоциацията на занаятите“. Негови произведения са купени в Япония, Австралия, Германия, Австрия и др.