/ Агенция "Митници"
Само за десетина дни, в периода от края на месец юни и първите дни на юли, митнически служители на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ са задържали 12 064 контрабандни маркови текстилни изделия, обувки и парфюми при щателни митнически проверки на автобуси, излизащи от страната в района на Дунав мост - Русе.

Откриха недекларирани 30 000 евро в тайник на микробус на ГКПП "Дунав мост"

Откритите артикули са в търговски количества, не са декларирани, както и не са представени митнически документи за въвеждането на стоките в ЕС от Турция. За стоките, за които има съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост, са уведомени правопритежателите на съответните марки.

Агенция "Митници"


При един от случаите на 02 юни, в района на ГКПП "Дунав мост" е спрян за щателна митническа проверка излизащ от страната автобус с турска регистрация. При проверката в багажното отделение се установява, че в 18 полиетиленови чанти са укрити спортни текстилни изделия, обувки и чехли.

Митнически служители задържаха близо 7000 мобилни телефони и устройства за тях

Открити са 2494 тениски, 565 къси и дълги панталони, 199 чифта спортни обувки и 210 чифта чехл
и, всички носещи логото на световноизвестни маркi. В хода на проверка се установява, че те са собственост на един от пътниците в автобуса, румънски гражданин, който заявил, че е закупил стоката от Турция.
 
По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор. След сключване на споразумение с Окръжна прокуратура Русе, нарушителят е получил условна присъда и му е наложена глоба в размер на 10 000 лева, а контрабандната стока е отнета в полза на държавата.
 
Митнически служители откриха 1800 кутии цигари в тайник на пътнически микробус

При друг случай, в същия ден, са открити 777 парфюма, от които 360 тестера, укрити в 13 колета, пренасяни от стюарда, турски гражданин, пътуващ в автобус по направление от Турция през България за Румъния.
 
Митнически служители иззеха ракия, мастика и бира в района на Дунав мост

На 03 юли, при щателна митническа проверка на други два автобуса с турска регистрация, излизащи от страната през ГКПП "Дунав мост" - Русе, sа открити в единия автобус, в багажа на румънски гражданин, а в другия на турски гражданин, съответно 400 къси спортни панталони различни размери цветове и модели с поставени от страни кантове на известна търговската марка и 610 тениски, носещи логото на пет световноизвестни марки.