Благодарствени кутии в „Медика“
Благодарствени кутии в „Медика“ / netinfo
Утре е международният ден на Gracias, Danke, Grazie, Asante, Sukria, Thank you, Благодаря. Звучи добре, без значение как ще го кажете. Многократно пациенти са изразявали своята благодарност към екипите на Лечебни заведения „Медика“. Във връзка с международния ден на думата „Благодаря“ – 11-ти януари, ръководството на лечебните заведения е инициирало поставянето на благодарствени кутии в ДКЦ-2, СБАЛФМ „Медика“, УМБАЛ „Медика Русе“, СБАЛК „Медика Кор“ и МЦ „Медика Експерт“.

Там всеки желаещ ще има възможност да напише на лист своята признателност към специалистите, които са му помогнали. Нека благодарим на хората, които ежедневно водят борба за човешкия живот, като споделим добра дума за техния труд и професионализъм! Произходът и основателят на Международния ден на думата „Благодаря“ не са известни. Споменава се, че този ден е създаден от някои компании за поздравителни картички, за да се насърчат продажбите.

Дори началото му да е било чисто комерсиално, в наши дни празникът дава повод да се замислим дали сме от тези позитивни хора, които се усмихват и благодарят на всички по всяко време. Интересен експеримент разделил хора в две групи. Участниците в първата били помолени всяка седмица да водят списък за нещата, за които са благодарни, а тези от втората да записват какво ги е разстроило или наскърбило.

Резултатите показали, че водещите списък с благодарности започнали да се чувстват по-добре, били по-тонизирани и настроени оптимистично към задълженията си за следващата седмица, в сравнение с негативно фокусираните си колеги.

По-честото използване на думата "благодаря", може да имате и някои здравословни преимущества! Учените, изучаващи позитивна психология, са установили, че еднократно действие на искрена благодарност води до незабавно 10% увеличение на щастието и 35% намаляване на депресивните симптоми.

Получилият благодарност човек мигновено става по-отзивчив към нуждите на другия, чувства се по-доволен от връзката с него, което намалява чувството за притеснение.

Ефектът от благодарността е дългосрочен – може да се наблюдава от шест до девет месеца по-късно. Изследване на психолозите Адам Грант и Франческа Гино, показва, че „благодаря“ може да Ви свърши чудесна работа, особено, ако сте на ръководна позиция.

Словесните ласки карат вашите служители да повишат своето чувство за самооценка и увереност. Проучването също така разкрива, че благодарността води до увеличаване на доверието между колегите и по-голяма инициатива за взаимна помощ. От ранна детска възраст ни учат на „благодаря“.

Това може би е една от първите думи след „мама“ и „тати“, която малчуганите се насърчават да използват. В деня тази магическа дума може да се опитаме да бъдем по-позитивни като благодарим от сърце на всички, които правят живота ни по-добър.