Бившата резиденция Липник става дом за възрастни хора
Бившата резиденция Липник става дом за възрастни хора / netinfo

Бившата резиденция в лесопарк „Липник“ – Русе ще се превърне в дом на нова общност от възрастни хора. В тази общност те ще могат да живеят, да споделят и да прекарват приятно времето си заедно възможности за нов живот. Собствениците на реновираната резиденция на бившите първи на България и Румъния, решиха вместо заведение или хотел, да предоставят това приказно място за дом на новата общност. Тук в умален мащаб на мини-републиката на възрастните хора в САЩ, хората от третата възраст ще могат да се наслаждават на живота сред приятели и съмишленици. Името на тази общност е „Да заживеем заедно”, и е заимствано от популярен френски игрален филм.

Механизмът по сформирането на тази уникална по рода си общност, позволява на първите десет от общо тридесет обитатели да са и нейни основатели. Те ще имат правото да създадат правилата на дома, които ще са своеобразна конституция за всички, които ще живеят заедно. Основателите ще имат правото да избират и одобряват желаещите да се присъединят към тях, за да се изгради здрава общност от хора съмишленици с общи интереси и предпочитания и да се осигури съжителство максимално комфортно за всички обитатели.

Членовете заедно ще избират персонала, който да работи в дома, ще определят графика с активности, ще гласуват и планират екскурзии, спорт, посещения на изложби, театри. Заедно ще стартират турнири по шах, табла, бридж, вечер на валса и т.н. Ще  плануват вечери на художествената самодейност – стари градски песни, народни песни, танци.